Ingen penge til klimadebat denne gang

Ingen penge til klimadebat denne gang

15. marts 2010

Regeringspartierne og DF var enige om at afvise et forslag fra Socialdemokraterne om at afsætte 20 millioner kr. i 2010 og 2011. De øvrige oppositionspartierne bakkede Socialdemokraterne op, dog krydret med en kritik af midlertidige puljer.

"Der er god brug for oplysning især på dette komplicerede område, men vi er allerede godt i gang med at organisere information om klimavenlig adfærd til borgerne," sagde klima- og energiminister Lykke Friis, da Folketinget den 5. marts behandlede et beslutningsforslag fra Socialdemokraterne om en oplysningspulje om klimaet.

Mulighederne er rigelige
Lykke Friis henviste til det nye Center for Energibesparelser:
"Her vil borgerne, erhvervslivet og det offentlige kunne få råd om, hvordan de sparer på deres energiforbrug og dermed reducerer deres drivhusgasudledning. Med oprettelsen af centeret er oplysningsindsatsen for energibesparelser blevet styrket," sagde ministeren
Derudover pegede Lykke Friis på mærkningsordninger og internetportalen klimatilpasning.dk
Ordførerne fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bakkede klimaministeren op. Lars Christian Lillelund, Venstre, og Per Dalgaard, DF kritiserede det for at frådse med pengene, og Steen Konradsen, De Konservative sagde:
"Jeg synes, at mulighederne er rigelige i forvejen."

Midlertidig eller permanent tilskud
Ordførerne fra de andre oppositionspartier, SF, Radikale og Enhedslisten ville gerne bruge 20 mio. kr. på opgaven.
"Vi synes, at det er rigtig vigtigt, at de mange græsrødder, der gør et kæmpe arbejde for at forandre noget, får noget rygvind," sagde SF's ordfører Anne Grethe Holmsgaard.
Det var dog ikke 100 % opbakning, Socialdemokraterne fik.
"Vi er til gengæld ikke begejstrede for sådan nogle midlertidige puljer. Vi vil hellere have sikre den stabilitet, der er nødvendig for at folk bliver ved," sagde hun.
Margrethe Vestager kritiserede VKO for at have givet folkeoplysningen vanskelige vilkår, og Per Clausen Enhedslisten så en modsigelse i, at VKO mener, at den lokale klimadebat kan køre af sig selv, samtidig med at de år efter år er med til at afsætte millionbeløb til EU-debat.
Både Per Clausen og Margrethe Vestager tilsluttede sig SF's ønske om en permanent ordning.

Centralt eller lokalt
Som den sidste fik Mette Gjerskov fra forslagsstillerne ordet. Hun sagde bl.a.:
"Lige når det drejer sig om klimaet, kan jeg forstå, for der er man så kloge inde i Klimaministeriet og andre centrale steder, at man simpelt hen slet ikke behøver at have en pulje til, at folk ude lokalt kan lave noget klimaoplysning. Det synes jeg er rigtig ærgerligt.
Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man ikke kan bruge den her pulje, når der er en forældrekreds, der gerne vil gøre noget særligt for deres skole, en forældrekreds omkring en børnehave, der gerne vil gøre noget særligt, en lokal afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, eller hvad ved jeg, som gerne vil lave et særligt arrangement lokalt."