Klar til job i børnekøkkenet

14. januar 2010

Takket være et tæt samarbejde mellem kommune, daghøjskole og slagteriskole er 17 kvinder og tre mænd nu klar til at lave sund og økologisk mad til børn i daginstitutionerne.

De har altid elsket at lave mad, men nu ved de også, hvor man skal passe på salmonella.
Kort før jul afsluttede en gruppe arbejdsløse - fortrinsvis kvinder - et 18 ugers kursus, der hedder "Job i børnekøkkenet".

Sengul_300
Sengül fremlægger en rapport for klassen
  Deltagerne var alle af anden etnisk oprindelse, og kurset blev gennemført af Ishøj Daghøjskole og Slagteriskolen i Roskilde. 
 

Rettidig omhu
Da ideen til kurset blev fostret for et halvt års tid siden, var den indlysende og udtryk for rettidig omhu.
På den ene side kunne Ishøj og alle andre kommuner forudse, at de snart ville stå og mangle personale til at lave mad i kommunernes daginstitutioner. Folketinget havde netop vedtaget en lov, som pålægger kommunerne at servere frokost til børnene.
På den anden side vidste daghøjskole, A-kasser og jobcentre, at en masse etniske minoritetskvinder har svært ved at få arbejde. Mange har kun en kort skolegang bag sig og har ikke helt styr på det danske sprog.
 "Men vi ved, at de kan lave mad til 100 mennesker - og god mad. Til gengæld har de ikke nok kendskab til, hvordan man tager hensyn til økologi, hygiejne, arbejdspladssikkerhed, tid og økonomi," fortæller Györgyi Csato, der som skoleleder på Ishøj Daghøjskole var med til at fostre ideen.

Bredt samarbejde
For at det kunne blive til mere end en ide, indgik daghøjskolen et samarbejde med:
• Slagteriskolen i Roskilde, som har den faglige baggrund for at undervise i madlavning
• Vallensbæk Jobcenter, der har kontakten til de arbejdsløse og
• Ishøj kommunes center for børn og undervisning, som dels skulle bruge deltagerne efter kurset, dels hjalp med at finde institutioner, hvor deltagerne kunne være i praktik undervejs.
Majbritt Klevenfeldt fra Vallensbæk Jobcenter er begejstret for kurset:
"Det har fungeret kanon. De har gjort en stor indsats og lært så meget.

Melissa_300
Melissa steger fiskefrikadeller
 
  Når jeg har besøgt kurset, har det været tydeligt, at de er både glade og stolte over, hvad de har præsteret," fortæller hun.  

Hårdt arbejde
På Slagteriskolen er det især Gitte Svensson, som har stået for undervisningen. Hun er rigtig todt tilfreds med samarbejdet med daghøjskolen.
"Selv om de har været meget interesserede, har det også været svært stof. Men så har daghøjskolen kunnet følge op bagefter, fordi de har mange erfaringer med at undervise og vejlede kvinder med lav skolegang og sprogproblemer."
Det er Lee, som kommer fra Israel, helt enig i: "Bettina [underviseren på daghøjskolen] har gentaget og gentaget det 100.000 gange, så det er helt sikkert, at vi har forstået det. Også alle de danske grøntsager og frugter, som jeg slet ikke kendte."
Et af trickene til at få det svære stof lært er et Trivial Pursuit spil om salmonella og andre bakterier, som underviser Bettina Fellov, Ishøj Daghøjskole, selv har udviklet.
"De har lært så meget, og de skal nok komme videre på arbejdsmarkedet" fortæller Bettina Fellov.

For god tid
Undervejs faldt der dog en skygge over projektet. Regeringen meddelte, at den obligatoriske madordning først skal træde i kraft 1. januar 2011.
Kursisterne står med deres hygiejnebevis. "Og de har alle sammen vist, at de kan planlægge en frokost og mellemmåltid for en børnegruppe med fuldt styr på hygiejne, tid, økonomi og servering," fortæller Gitte Svensson.
Men de forventede jobs er ikke klar. Ikke desto mindre er skoleleder Györgyi Csato fortrøstningsfuld:
"Vi har mange års erfaringer med at hjælpe ledigeud på arbejdsmarkedet, og denne gruppe kan rigtig meget. Nogle kan gå direkte ud i et ordinært job, og de flesteandre kan vi skaffe et arbejde med løntilskud. Fra januar har alle en arbejdsplads," fortæller hun.
Lee er også optimist: "Jeg havde ingen fejl i hygiejneprøven. Og nu ved jeg også, hvordan en agurk ser ud, og hvordan man laver frikadeller. Jeg er klar til et hvilket som helst job, hvor jeg skal lave mad," siger hun med et stort smil.

Denne artikel blev i en lettere redigeret form bragt lokalbladet Sydkysten den 6. januar 2010.

Rød pilIshøj Daghøjskole

Med krum hals trods sprogproblemer

Sengül var 14 år, da hun for 33 år siden kom til Danmark fra Tyrkiet. Siden har hun haft mange forskellige jobs: blomsterbutik, metalfabrik, fiskefabrik og som altmulig-kvinde på et kontor.
Men i foråret 2009 var hun arbejdsløs og så en folder om "Job i børnekøkken".
"Jeg har altid elsket at lave mad, så det ville jeg gerne," fortæller hun.
Hun synes kurset har været svært, især fordi hun har haft problemer med sproget.
"Men jeg har lært meget ved at lytte og ved at tale med," siger hun.
Det kan Sussi van den Klejn bekræfte. Hun arbejder i køkkenet i institutionen Piletræet, hvor Sengül var i praktik.
"Hun gik på med krum hals fra starten. Hun tog næsten arbejdet ud af hænderne på mig.
Jo længere hun var her, jo bedre gik det med sproget."
Sussi er overbevist om, at Sengül kan få arbejde i et institutionskøkken:
"Sproget er heller ikke lige så stort et problem, når hun skal arbejde, som når hun skal lære. Og viljen er der i hvert fald ikke noget i vejen med," slår hun fast.

Ny omgang "job i børnekøkken"

Ishøj Daghøjskole er ved at planlægge en ny udgave af "job i børnekøkken", og det synes Mai-Brit Klevenfeldt, Vallensbæk Jobcenter, er en god ide:
"I næste omgang skal vi udvide målgruppen, så det også bliver et tilbud til etniske danskere. Det er heller ikke noget krav, at deltagerne er tilknyttet vores jobcenter. Alle kommuner kan henvise arbejdsløse til kurset," fortæller hun.

 

 

 

Lee_160
Lee køber ind på det økologiske grønttorv