Læring er også bolsjekogning og zumba

Læring er også bolsjekogning og zumba

6. oktober 2010

Skolebænken var helt fraværende, da Aalborgs folkeoplysere og voksenundervisere demonstrerede, hvad læring også er. Byens borgere mødte gøglere, tipskuponer, grønne supermænd, zumba-dansere og bolsjekogere, men også en traditionel forelæsning på Læringslørdagen.

Den aalborgenser, som lørdag den 2. oktober gik i en af byens Superbrugser, mødte med stor sandsynlighed en grøn og rød supermand.
Han skulle ikke redde kloden. Til gengæld havde han en god ide til, hvordan kunderne kan lære at spise sundt og hjælpe med at redde klimaet. Supermand delte materialer ud om minikurset "Groft og grønt og klimavenligt køkken", som LOF-Nord og FDB arrangerer i fællesskab.
Supermand var en af aktørerne i Læringslørdag, som satte fokus på de mange forskellige måder, hvorpå voksne kan indhente ny viden og få nye kompetencer. Læringslørdag blev arrangeret i fællesskab af byens aftenskoler, folkeoplysende foreninger, VUC, AMU og kommunen.

Usundt samarbejde
På et af byens torve blev borgernes daglige dilemma mellem sundt og sødt synliggjort. I den ene side af teltet fortalte kommunen om sund levevis. I den anden kogte og uddelte AMU-centeret bolsjer.
"Vi bruger bolsjekogningen, når vi har introduktionsarrangementer," fortalte en AMU-medarbejder.
"Det skal jo ikke være snak alt sammen, så vi sætter deltagerne til at koge bolsjer. Så får de øvet sig i samarbejde og kommer lidt ud af busken," tilføjede han.

Motion og sund nutella
Mere konsekvent på sundhedsbudskabet var AOF's telt foran Salling. Her kunne de forbipasserende få testet deres blodsukker og BMI. Samtidig blev de tilbudt sund nutella - samt en reklame for AOF's Center for Sund Livsstil.
Uden for teltet var der fokus på motionsdelen af den sunde levevis. Her optrådte et af AOF's zumbahold - når de kunne komme til i konkurrence med et brass band og Frelsens Hær.

Tip og stav
Et par kilometer uden for byen ligger et enormt indkøbscenter, City Syd. Her havde VUC stillet deres store undervisningsbus op fyldt med materialer om centerets tilbud og med mulighed for at teste nogle af dem på computerne.
Inde i centeret skabte et par medarbejdere interesse for at besøge bussen. De uddelte tipskuponer, hvor man skulle tippe den rigtige stavemåde på forskellige ord. Uanset hvor mange rigtige svar deltog man i lodtrækning om to flasker vin, når man havde afleveret kuponen i bussen.
"Jeg talte lige med en, som var ved at udfylde kuponen. Hans to døtre var rigtig dårlige stavere, og han var meget interesseret i at høre mere om vores tilbud til ordblinde," fortalte en af de udsendte VUC-lærere.

Musik og hjerne
Det nye kulturcenter, Nordkraft, var centrum for Læringslørdag. Hele formiddagen kunne man møde Lille Vildmose Produktionsskole, AOF's forskole til politiskolen og andre læringstilbud.
I løbet af dagen optrådte Den rytmiske aftenskoles stomphold med musik for fejekost og opvaskebaljer. Også Det Flyvende Kuffertcirkus gav en lille forestilling, efter at de havde været rundt i byen for at gøre opmærksom på Læringslørdag. AOF serverede hjernekage for de fremmødte.
Læringslørdag sluttede med et foredrag om musik og hjerne. Foredragsholder er selv er et eksempel på, hvordan man kan kombinere læring på forskellige felter. Peter Vuust er professionel jazzmusiker, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium og lektor i kognitiv neurovidenskab.
Med kurver, musikeksempler og mange indfald og udfald fortalte han om musikkens påvirkning af mennesket auditivt, følelsesmæssigt, motorisk og sprogligt, og hvorfor vi overhovedet er udstyret med evnen til at lytte til, forstå og udøve musik.

Da capo?
Det var første gang, at der blev arrangeret Læringslørdag i Aalborg - og dermed også første gang i Danmark. Samarbejdet kom i stand på initiativ af DFS.
Nu skal organisationerne i Aalborg gøre status og tage stilling til, om begivenheden skal gentages til næste år. Samtidig vil DFS vurdere, om der skal arbejdes på at udbrede ideen til andre byer.

Rød pilLæringslørdag hjemmeside

supermand_barn_160
Supermand fortæller og groft og grøn mad (Foto: Chris Hayes)

bolsjekogeren_1_340
Bolsjekogeren fra AMU-centeret (Foto: Chris Hayes)

vuc_2_160
Parat med 13 rigtige stavninger på tipskuponen (Foto: DFS)

hjernekage_1_160
Selvfølgelig var desserten på en læringslørdag hjernekage (Foto: Chris Hayes)

vuste_1_160
Musikprofessor, hjerneforsker og jazzmusiker i samme person (Foto: Chris Hayes)