Mere nedbrydning end genopretning

26. maj 2010

”VKO’s spareplan rammer de folkeoplysende skoler hårdt. Dermed rammer den de borgere, som har sværest ved at følge med i videnssamfundet,” siger DFS’ formand, Per Paludan Hansen. Han kalder planen for et gevaldigt samfundsmæssigt selvmål.

Under overskriften "budgetforbedringer" skærer forliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti kraftigt i støtten til efterskoler, produktionsskoler og højskoler - enten på den direkte støtte eller på støtten til eleverne. Ud over de folkeoplysende skoler rammes også andre dele af voksen- og efteruddannelserne.

Om få år står vi med 130.000 ufaglærte, som arbejdsmarkedet ikke kan bruge, og samtidig mangler arbejdsmarkedet lige så mange faglærte.
"At nedprioritere voksen- og efteruddannelsen i den situation vil både svigte en meget stor del af befolkningen og bidrage dramatisk til samfundets mangel på kvalificeret arbejdskraft," siger Per Paludan Hansen.

Motivering og indslusning
"De folkeoplysende skoler spiller en særlig vigtig rolle i at motivere og indsluse unge mennesker i et uddannelsesforløb. Det er denne indsats, som VKO nu underminerer," mener DFS-formanden.
Han peger videre på, at det i høj grad er de ikke-faglige kompetencer, der skal ruste Danmark til globaliseringens udfordringer:
"For nogle år siden offentliggjorde Mandag Morgen den store rapport "Norden som global vinderregion". Den fastslog, at vi skal satse på kompetencer som innovation, ledelse baseret på processuelle styrker, bred og stærk kompetencebasis, og omstillingsevne. Det er netop de kompetencer, som de folkeoplysende skoler er leveringsdygtige i," siger Per Paludan Hansen.

Selvmål
Endelig henviser han til regeringens officielle ønske om at styrke udkants-Danmark:
"Mange efterskoler og højskoler er vigtige samlingssteder i lokalsamfundet. Nedskæringerne vil føre til, at mange af dem lukker. Det vil også lukke lokalsamfund i udkants-Danmark.
Der er ingen langsigtet strategi i genopretningsplanen. Tværtimod ligner det et gevaldigt samfundsmæssigt selvmål," slutter formanden for Dansk Folkeoplysnings Samråd.