Ny spillelov er god-hvis den håndhæves

Ny spillelov er god-hvis den håndhæves

5. februar 2010

"Vi er glade for, at de politiske partier har indgået et forlig om spillelovgivningen. Men det forudsætter, at staten nu og fremover griber ind over for udenlandske firmaer, der opererer ulovligt på det danske marked,” udtaler formanden for Dansk Folkeoplysnings Samråd, Per Paludan Hansen.

Lige som en række andre almennyttige organisationer er folkeoplysningen i de kommende år sikret den økonomiske støtte, de hidtil har modtaget i form af overskud fra tips- og lottomidlerne. Med en kommende lov skal tilskuddet finansieres alene af overskuddet på lotto- og andre tal-spil, som staten fastholder sit monopol på. Det fremgår af en aftale mellem alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.
"Danske Spils overskud har været faldende. Derfor var en ny lovgivning nødvendig, og derfor er vi også tilfredse med, at regeringen garanterer, at det samlede tilskud i 2012 vil ligge på samme niveau som tilskuddet i 2008," siger Per Paludan Hansen.

Liberaliseret og monopol
Grundideen i aftalen er en opdeling af spillemarkedet i to:
• Spil, der kræver "kompetence": Væddemål (f.eks. fodboldtips), online kasinospil, online pokerspil o.l. Dette område liberaliseres, men spiludbyderne skal have licens og betale en afgift til staten på 20 %.
• Tilfældighedsspil: Lotto, skrabespil o.l. Her bevarer Danske Spil sit monopol.

Tilfredse modtagere
En del af overskuddet fra Danske Spils monopol samt fra Klasselotteriet vil blive udloddet til almennyttige foreninger, herunder folkeoplysningen, som erstatning for de hidtidige tips- og lottomidler.
Hvordan dette udlodningsbeløb beregnes, har været genstand for forhandlinger mellem regeringen og modtagerorganisationerne, som finder resultatet tilfredsstillende.
"Vi har haft en konstruktiv dialog med regeringen, og vi mener, at den nye aftale giver ro og skaber sikkerhed for fremtiden," siger formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad.

Retssager mod lovbrydere
"Men de nye regler er kun noget værd, hvis lovgivningen bliver håndhævet," tilføjer Per Paludan Hansen.
Han henviser til, at udenlandske firmaer i flere år har overtrådt Dansk Spils monopol i stor stil - uden at de er blevet retsforfulgt.
"Det er nødvendigt, at der her og nu bliver rejst sag mod de firmaer, der har overtrådt loven. Ellers vil de have endnu et år til at skubbe Danske Spil ud af markedet - og dermed reelt stjæle penge fra det almennyttige arbejde i Danmark.
Retsforfølgelse vil også være et vigtigt signal om, at det fremover ikke vil være muligt at omgå Danske Spils monopol på lotto- og talspil," fastslår Per Paludan Hansen.