Nyhedsbrev om frie skoler

10. november 2010

Nationalt videncenter for frie skoler har netop udgivet første nummer af et elektronisk nyhedsbrev. Her fortæller de om baggrunden for centeret og om de aktuelle aktiviteter.

Videncenteret blev oprettet den 24. september i år i tilknytning til Den frie Lærerskole i Ollerup. Centeret beskriver sin opgave således:
"De frie skoler og deres frihedstradition er et helt specielt dansk fænomen med en lang og fin historie. Den bør man både værne om og udvikle gennem relevant indsamling, undersøgelse, bearbejdning og formidling.
Derfor er videncentret oprettet for at være med til at synliggøre viden om denne særlige idébaserede lærer- og skolepraksis man finder blandt de frie skoler."
Videncenteret definerer de frie skoler som skoleformer under Lov om friskoler og private grundskoler mv. og Lov om frie kostskoler.

Samværet på højskoler
I nyhedsbrevet fortælles bl.a. om åbningen og om et projekt, der skal belyse samværets betydning for højskolen:
"Projektet etableres af FFD og NVFS samt 7 højskoler i Danmark, hvor de får mulighed for at sætte fokus på deres idéer om samværet. For den praktiske del af projektet samarbejder vi med Alexander von Öttingen og Niels Buur fra UC Syd.
Vi vil sammen være med til at anskueliggøre og dokumentere problematikker som: samvær som en formuleret aktivitet, som skal være med til at udfordre og udvikle individet. Men hvilken form skal tilbydes? Hvilke fællesskaber er det man vil opelske?"