Penge og prestige til foreningslivets frivillige

Penge og prestige til foreningslivets frivillige

3. december 2010

De arrangerer debatmøder og foredrag i lokalsamfundet, passer regnskabet i boldklubben, leder foreningsbestyrelser, besøger ensomme ældre – kort sagt de frivillige er en vigtig del af det danske samfund, og nu har de fået et helt år udnævnt som hyldest. Der følger sågar penge med.

2011 er udnævnt til europæisk år for frivilligt arbejde. I den anledning er der udloddet en pulje penge til aktiviteter, og der inviteres til åbningskonference 28. januar i København.

Debat og oplysning
Puljen, som har ansøgningsfrist 10. januar og administreres af Frivilligrådet, er på 1,7 mio kr., og der kan søges op til 50.000 kr. pr. projekt/aktivitet. Aktiviteten skal synliggøre den frivillige indsats, og tage afsæt i mindst en af følgende dimensioner: social, kultur, sundhed, uddannelse eller integration.
Derudover skal aktiviteterne have karakter af at være oplysende eller debatskabende, med fokus på formidling - det kunne f.eks. være events/happenings, workshops, temamøder, konferencer, kampagner eller mediebaserede formidlingsmæssige tiltag.

Frivillige i folkeoplysningen
DFS sætter i 2011 fokus på det frivillige arbejde, der foregår i folkeoplysningen.
"Det frivillige engagement er jo hele fundamentet for den danske folkeoplysning. Det er de lokale ildsjæle, som har æren for, at så mange danskere hver dag bliver klogere, gladere og i stand til at tage stilling til både nære og fjerne problematikker - fra deres egen sundhed til krig og fred i andre dele af verden.
Det sker, fordi de har mødt nogle af de aktiviteter, der er båret er frivillige, det være sig lige det lokale amatørteater, kurser i aftenskolen, udstillinger i lokalarkivet eller foredrag og debatmøder i foreningslivet," lyder det fra sekretariatsleder Trine Bendix, som fortsætter:
"Vi tænker måske ikke så meget på det i hverdagen, heller ikke når vi selv er frivillige "jamen jeg er jo bare sekretær i bestyrelsen" - men der er ikke noget "bare" over det, det er en indsats som fortjener at komme frem i lyset og som vi godt kan tillade os at være stolte af."

Netværk
Der vil løbende komme nyt om initiativer og aktiviteter i anledning af frivillighedsåret her på hjemmesiden, og medlemsorganisationer, der gerne vil være med i et netværk og deltage i frivillighedsårs-aktiviteter sammen med andre medlemsorganisationer, er meget velkomne til at henvende sig til udviklingskonsulent Helle H. Bjerregård, som er projektleder på DFS' indsats.