Venstre-politiker: Skammelige nedskæringer

Venstre-politiker: Skammelige nedskæringer

16. september 2010

”Grundtvig ville givetvis have vendt sig i graven.” Sådan begynder en artikel i Jyllands-Posten den 16.9. Ifølge artiklen frygter flere Venstre-folk, at regeringen og Dansk Folkeparti er ved at give dødsstødet til efterskole- og højskolebevægelsen.

"Efterskolerne er utroligt vigtige i Vestjylland. Både som arbejdspladser og som kulturdannende institutioner. Jeg synes, at det er skammeligt, at vi lægger op til at ødelægge den skoleform, siger folketingsmedlem Jens Kirk til avisen.

Smadrer os
Både højskoler, efterskoler, hus- og håndarbejdsskoler og produktionsskoler bliver hårdt ramt af det finanslovsforslag, regeringen har fremlagt - som en udmøntning af Genopretningspakken.
"Det smadrer vores model for efterskolerne. Vi ender med at blive en afstumpet skoleform, hvor kun folk, som får tilskud fra kommunen, kommer. Det er vi ikke interesserede i,« siger Troels Borring, der er formand for Efterskoleforeningen til Jyllands-Posten.
Også de andre skoleformer har protesteret - foreløbig uden resultat.

Rammer udkants-Danmark
Men nu lyder protesterne også fra medlemmer af regeringspartiet Venstre. Jyllands-Posten citerer både lokale Venstrefolk og folketingsmedlemmer.
De opfatter det som et dobbelt anslag. Dels er efterskoler og højskoler en del af partiets grundtvigianske hjerteblod. Dels vil nedskæringerne især ramme udkants-Danmark, og det er ikke lige det, Venstre har brug for i dag.
"Det er et yderområde, og det er i forvejen svært for folk at komme herned. Det går ud over hele vores område," siger Svend Rasmussen, der er formand for Venstre i Løgumkloster, der huser den grundtvigianske Løgumkloster Højskole.

Bedre besparelser?
Umiddelbart får det ikke Venstres top til at ændre kurs:
"Hvis der er nogen, der har bedre besparelsesforslag, er jeg lydhør. Det er ikke fordi, det er særligt sjovt eller nemt at lave besparelser på højskoler og efterskoler, men bundlinjen er, at vi skal lave en genopretning af dansk økonomi," siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.
Senere samme dag som artiklen udkom, udsendte undervisningsminister Tina Nedergaard en pressemeddelelsen, hvor hun forklarede:
"Det er nødvendigt at sætte tæring efter næring. Her må uddannelsesområdet også levere et bidrag."
En lille åbning indeholdt budskabet dog:
"Men når der nu kommer den kritik, vi har hørt, må vi selvfølgelig se på den. Vi får mulighed for at drøfte sagen allerede den 28. september, hvor jeg har et planlagt møde med Efterskoleforeningen," siger ministeren.

Løfter fra oppositonen
Til gengæld er oppositionen klar med løfter om at genoprette tilskuddene, hvis de får regeringsmagten efter næste valg:
"Det kan du se på vores finanslovsforslag," siger socialdemokratiernes Christine Antorini til jp.dk, og SF's Pernille Vigsø Bakke udtaler:
"Vi vil helt sikkert rulle de besparelser tilbage, hvis vi får regeringsmagten."