Fornyelse i europæisk bestyrelse

28. juni 2011

Over halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne blev udskiftet, da den europæiske organisation for voksnes læring holdt generalforsamling. DFS-formand Per Paludan Hansen blev med sit genvalg en af fem gengangere.

European Association for the Education of Adults er paraplyorganisation for foreninger og landsorganisationer, der beskæftiger sig med området, i hele Europa - også uden for EU. Tirsdag den 14. juni afholdt EAEA sin årlige generalforsamling i Malmø - som en del af verdenskonferencen om voksnes læring.

Seks tidligere bestyrelsesmedlemmer stillede ikke op til genvalg, og det medførte en stor udskiftning i bestyrelsen. Præsidenten, Sue Waddington, fra England genopstillede og blev valgt. Også repræsentanterne fra Sverige, Tyskland, Serbien og Danmark genopstillede og blev valgt.
Finland fik valgt et nyt medlem. Derudover var der præcis de fem kandidater, der derudover skulle til, fra nye lande: Estland, Frankrig, Irland, Østrig og Armenien (se billede og billedtekst).

EAEA_board2011_380

Fra venstre: Niamh O'Reilly, Irland (ny); Ivo Eesmaa, Estonia (ny); Sue Waddington, England; Britta Lejon, Sverige; Per Paludan Hansen, Danmark; Katarina Popovic, Serbien, Uwe Gartenschlaeger, Tyskland; Beate Gferer, Østrig(ny); Aram Avagyan, Armenia (ny); Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, Finland (ny). David Lopez, Frankrig (ny) er ikke med på billedet.

Nye EU-planer og budgetter
Generalforsamlingen godkendte beretning, økonomiplan og arbejdsplan. I forordet til arbejdsplanen lagde Sue Waddington op til de vigtigste prioriteringer i det kommende år:

"I 2011 udløber EU's Handlingsplan for Voksnes Læring, og det forventes, at der kommer en opfølgning i anden halvdel af 2012 under det polske formandskab. EAEA vil fortsætte sit engagement i udviklingsprocessen og udarbejde bidrag som den vigtigste fortaler for voksnes læring i Europa og som civilsamfundets stemme.
EU Kommissionen har også indledt diskussioner om det budget, der skal gælde fra 2014 og frem. Det vil have stor indflydelse på Livslang Læring Programmernes fremtid. Vi har lobby'et for et stærkt fremtidigt program med større ressourcer til Grundtvig-progammet.
Der er et ét positivt aspekt ved alle EU-papirerne om fremtidige budgetter: De anerkender alle betydningen af at investere i uddannelse og træning."
  Sue_Waddington_2011_160
Sue Waddington, EAEA's præsident.

Pris til frivillighed og læring
Som ved de foregående generalforsamlinger uddelte EAEA også årets Grundtvig Pris. Ud af de 13 indstillede projekter tildelte en jury prisen til den italienske organisation Lunaria for deres projekt, "Senior European Volunteers Exchange Network - Seven".
Davide di Piertro fra Lunaria forklarede: "Frivillighed handler grundlæggende om at gøre noget for andre. Men det har også en bredere betydning. Vi tror på, at man kan få en betydelig læringsoplevelse gennem frivilligt arbejde."
Han sagde også, at lærings-aspektet er centralt for Lunaria. Derfor forbinder de altid læringselementer med deres frivillige arbejde, særlig i forbindelse med frivilligt arbejde udenlands. "Vi er særlig interesseret i interkulturel læring," forklarede han.