På hovedet i mælk

30. september 2011

Aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirke hoppede tirsdag den 27. på hovedet i ’mælkebad’ på Nytorv i København. Det var en del af oplysnings- og protestkampagne om EU’s landbrugsstøtte og dens ødelæggende effekter på fattige bønder i Bangladesh.

MS_mælkekampagne_160
Foto: Laura Nørløv Nyby

  "Jeg elsker min mælk, men…" Sådan var budskabet, da 30 aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirke tirsdag den 27. september troppede op på Nytorv i København.
Med sig havde de et stort oppusteligt badekar, en hel masse mælk, et kæmpe banner med teksten "I LOVE MY MILK BUT STOP MILKING THE POOR" - og ikke mindst udgaver af rapporten 'Stop milking the poor'. 
Rapporten og den efterfølgende oplysningskampagne med konference, videoer og gymnasieworkshops har fået støtte fra DFS' Pulje B.

Unfair dansk konkurrence
Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke viser rapporten, hvordan EU's landbrugsstøtte giver Arla mulighed for at producere mælkepulver i Danmark og sælge det til kunstigt lave priser i Bangladesh. Det skaber unfair konkurrence for lokale bønder, som tvinges til at sænke deres priser og fastholdes i fattigdom.
Udgivelsen af rapporten var også årsagen til det aktivistiske opbud på Nytorv. 
- Det er ekstremt vigtigt, at vi ikke med fejlplaceret EU-støtte ødelægger lokale landbrugssektorer i udviklingslande. Det skal skrives ind med store bogstaver i den ny landsbrugspolitik, som EU skal vedtage næste år, siger Trine Pertou Mach, der er formand for MS. 
MS_mælkekampagne_340
Foto: Laura Nørløv Nyby