Samarbejde om kursus i energibesparelser

Samarbejde om kursus i energibesparelser

23. november 2011

”Der er brug for begejstring for energirenovering,” mener aftenskoleleder Lissen Christensen. Begejstringen fandt hun både hos en stribe samarbejdspartnere og hos kursisterne, der fyldte første hold op.

Lissen Christensen, der er skoleleder i aftenskolen FO-LOF Ejby på Fyn, har for nylig afsluttet et kursus i energibesparelser. Med 20 deltager var der fuldt hus, og allerede i denne uge sætter samarbejdspartnerne sig sammen for at planlægge næste kursus.
" Jeg havde søgt og fået udviklingsstøtte i oplysningsforbundet NETOP. Men dem kommer jeg nok til at returnere, for jeg havde overskud på kurset," fortæller aftenskolelederen. 
  energikursus_ejby_160

Entusiasme
Som andre aftenskoleledere overvejer Lissen Christensen med mellemrum, hvad der er oppe i tiden, hvad der skal gøres noget ved, og dermed hvilke type kurser der kan være efterspørgsel efter.
"Under og efter oliekriserne i 70'erne var der stor begejstring for energirenoveringer af boligerne. Den entusiasme synes jeg, der er brug for at få skabt igen," fortæller hun.
Lissen Christensen benyttede sig af sit netværk i lokalområdet og fik sammensat et hold af samarbejdspartnere:
• Kommunens tekniske forvaltning
• Det lokale erhvervssamarbejde Grøn Erhvervsvækst
• Den lokale forsyningsvirksomhed TRE-FOR
• En pensioneret VVS-mand
• Et alternativt energiselskab, Pettinaroli

Hvad kan jeg selv gøre?
"Kommunen stillede et termisk fotografi-apparat til rådighed, og afdelingslederen deltog lige som jeg i alle kurserne. Sammen med VVS-manden underviste en konsulent fra Grøn Erhvervsvækst og - en enkelt gang - en repræsentant for Pettinaroli," fortæller Lissen Christensen og tilføjer:
"Samlet set gav kurset deltagerne en viden om, hvilke muligheder de har for at iværksætte energirenovering af deres hus, både teknisk og økonomisk. De fik et indtryk af, hvad de selv kan klare, hvis de er gør-det-selv interesserede, men også hvilke typer fagfolk de kan henvende sig til."

Successen skal gentages
I og med at der kun var begrænsede udgifter til undervisere, havde aftenskolen ingen problemer med at få økonomien til at hænge sammen.
"Det er ikke sikkert, at vi kan klare os med et deltagergebyr på 600 kr. næste gang. Men vi er enige om at fortsætte samarbejdet. Der skal rettes lidt til på baggrund af erfaringerne, og jeg har allerede ideer til flere samarbejdspartnere," fortæller aftenskolelederen fra Ejby.