Unge vil gerne lave frivilligt arbejde

Unge vil gerne lave frivilligt arbejde

16. maj 2011

Dannelse, motivation, aldersforskelle og rekruttering var nogle af de ord, der flere gange var i spil, da DFS forleden inviterede til medlemsmøde om Projekt Frivillig. Otte medlemsorganisationer havde lagt vejen forbi. De gik hjem med ny inspiration til, hvordan deres foreninger kan involvere unge mennesker arbejdet.

Projekt Frivillig har som mål, at unge på de gymnasier, handelsskoler, SOSU- og erhvervsskoler skal stifte bekendtskab med frivilligt arbejde. På sigt skal foreningerne opleve en øget rekruttering blandt de yngre generationer.

De unge vil gerne
Projektleder Charlotte Juul Thomsen fra Projekt Frivillig kunne bl.a. fortælle deltagerne på DFS' medlemsmøde, at man mange steder i landet oplever en meget stor interesse for et frivilligt forløb fra de unges side, men at der ofte mangler foreninger, der kan aftage de unge, og tilbyde dem et forløb.
"De unge vil faktisk rigtig gerne lave frivilligt arbejde. Som foreninger kan I tiltrække de unge i et forløb under projekt frivillig," sagde hun og forklarede:

   projektfrivillig_logo_160

"I skal beskrive en konkret opgave, som I gerne vil have dem til at hjælpe med - hvad består opgaven i, hvor skal den løses, hvilken forskel er det med til at gøre, hvor meget tid skal den unge bruge på det, og hvornår er der start og slut. Så kan de forholde sig til det.
I kan have flere unge i et forløb på samme tid, evt. om den samme opgave. Det vil mange af dem være glade for det," lød opfordringen fra projekt Frivilligs  to fremmødte konsulenter, Charlotte Juul Thomsen og Brian Skov Nielsen.

Aldersforskel er intet problem
Nogle deltagere ville vide, hvordan de unge forholder sig til den ældre generation, som jo for mange af DFS medlemsorganisationer udgør den frivillige skare. Til det svarede Charlotte Juul Thomsen:
"Aldersforskellen ser ikke ud til at betyde så meget for de unge. Hvis de møder nogen, der brænder for sagen og det frivillige arbejde, de udfører, er det i sig selv motiverende.
Selvfølgelig skal de unge føle sig velkomne og mødes af nogen, der sætter pris på deres indsats, vil lytte til dem og bruge deres kompetencer konstruktivt. Det gælder jo for nye frivillige i alle aldre. Vi andre bliver heller ikke hængende, hvis vores indsats ikke bliver anerkendt," sagde hun.
Charlotte Juul Thomsen kunne også fortælle, at den typiske elev på en ungdomsuddannelse er 16-20 år, men op mod 15 procent er ældre, eksempelvis på en del erhvervsuddannelser og på HF.

Vidt forskellige interesser
Mangfoldigheden i de unges forløb under Projekt Frivillig er stort, lige fra hjemmesideudvikling i lokale foreninger til sms-kurser for ældre, film-dokumentation af ungdomsliv, afvikling af debatmøder m.m.
Dagen sluttede af med en opfordring fra såvel projektlederen som fra flere af de fremmødte til at DFS' medlemsorganisationer - der alle er foreningsbaserede - griber muligheden for at foreningerne med Projekt Frivillig kan få nogen ind i organisationerne, der ikke ligner os selv, og som kan tilføre nye ideer og måder at gøre ting på.
Alle deltagere gav udtryk for, at de gik hjem med ny inspiration til, hvordan de kan involvere unge mennesker i deres arbejde.

Rød pilProjekt Frivilligs hjemmeside
Her kan du læse mere om projektet, og foreningen kan uploade opslag for at tiltrække unge:
- til konkrete jobopslag med en given opgave
- til registrering i foreningsdatabasen, hvor det vil være op til de unge at finde foreningen, og tænke at den lyder attraktiv, og derefter selv henvende sig til kontaktpersonen.

DFS' medlemsorganisationer har netop modtaget en stak magasiner om Projekt Frivillig og de unges oplevelser med frivilligt arbejde. Hvis du ikke har modtaget magasinet via din organisation, så har vi et mindre restlager, som vi gerne sender fra - bestil ved at sende en mail til dfs@dfs.dk

Rød pilInvitation til informationsmøder om projekt Frivillig på Fyn
- følg med på projektfrivillig.dk for tilsvarende tilbud andre steder i landet, eller gå selv sammen med andre foreninger (evt. via de 6 regionale frivilligcentre) om at afholde et informationsmøde.

Relaterede nyheder