Debat om ældres it-kurser

Debat om ældres it-kurser

10. oktober 2012

Ældre flygter fra it-kurser på VUC på grund af prisen, skriver Jydske Vestkysten. Hvorfor peger I ikke på aftenskolerne, spørger skoleleder i et læserindlæg.

Seniorsurfdagen 2012
Den 13. september var Seniorsurf-dag. 462 biblioteker, datastuer og andre undervisningstilbud gjorde en ekstra indsats for at få flere nye ældre til at stifte bekendtskab med internettet.

"Ældre i Syd- og Sønderjylland flygter fra de offentlige it-kruser på VUC på grund af prisen. Samtidig forventer regeringen, at 80 pct. af borgerne i 2015 kommunikerer med kommunen via internettet, uden hjælp."
Sådan stod der i en artikel i Jydske Vestkysten den 6.10. Ifølge Jydske Vestkysten har prisstigninger, fastlagt af Folketinget, betydet, at antallet af it-kursister over 55 år på VUC Syds fem centre er blevet reduceret fra 15 i 2010 til ingen i år.
"Det er et paradoks at skrue prisen op på de offentlige kurser og samtidig forvente, at alle skal være på nettet i 2015," udtalte konsulent i Ældresagen, Ingrid Laursen til avisen.

Lær it i aftenskole
Tre dage efter havde skoleleder Lise Nielsen et læserbrev i Jydske Vestkysten. Her skrev hun bl.a.:
"Har Jydske Vestkysten slet ikke tænkt på, at offentlige it-kurser også afvikles af de fleste aftenskoler over alt i landet. Der kan man lære de mest nødvendige ting i forhold til kontakt med de offentlige myndigheder."
Videre skrev Lise Nielsen, der er skoleleder i Hejnsvig Husholdnings Aftenskole:
"VUC er en uddannelsesform til erhvervsaktive borgere, der mangler basale færdigheder, og som ønsker at få et eksamensbevis som dokumentation for fuldført studie. Ældre medborgere går typisk ikke til eksamen, men ønsker bare at lære noget om et specifikt emne, og her har aftenskolerne meget at byde på."

Samarbejde
Et af de steder, hvor it-undervisningen af ældre er sat i systemm er Holbæk kommune. Her tilbyder Borgerservice i samarbejde med Holbæk Bibliotek en introduktion til, hvad NemID kan og mulighed for selv at få et. 
På kommunens hjemmeside er der en generel indføring i brug af it og de mange selvbetjeningsløsninger på Holbæk Kommunes hjemmeside.
Aktiviteterne er et led i et større samarbejde mellem Holbæk Kommune og aftenskolerne, der skal gøre borgerne klar til at bruge de digitale selvbetjeningsløsninger, skrev Dagbladet Ringsted den 29.9.