Et columbus-æg til kulturministeren

Et columbus-æg til kulturministeren

27. marts 2012

Aftenskolerne kan på én gang skaffe øget aktivitet i samfundet, overskud til den samlede samfundsøkonomi og flere arbejdspladser. Det skriver formanden for DOF som svar på Uffe Elbæks omtale af folkeoplysningen som ”støvet”.

Ingolf Christensen 160
Brug os! Sådan opfordrer Ingolf Christensen, der er formand for Dansk Oplysnings Forbund (DOF), kulturministeren.

"Hvert år deltager over en million mennesker i de tilbud, som aftenskolerne sender på gaden, og de opleves hverken af aftenskolerne eller af deltagerne som støvede, og derfor kan det naturligvis også godt virke provokerende, når vores ret nye kulturminister Uffe Elbæk lidt kækt omtaler folkeoplysningsområdet som en noget støvet afdeling, som han godt nok ikke ved så meget om."
Sådan skriver formanden for Dansk Oplysnings Forbund (DOF), Ingolf Christensen, i et åbent brev til kulturministeren.
Brevet kommer som reaktion på en række udtalelser fra Uffe Elbæk, bl.a. en artikel på Altinget.dk

Nyskabelser fra folkeoplysningen
Ingolf Christensen henviser til historien: "Oplysning, undervisning, dannelse, udsyn og en stadig søgen efter ny viden har på fineste vis gået hånd i hånd med dannelsen af sociale fællesskaber og har på denne måde været med til både at udvikle og flytte det danske samfund, men også til at skabe en fantastisk sammenhængskraft blandt folket og en klar følelse af, hvad det vil sige at være dansker.."
DOF-formanden henviser også til de nyskabelser, der gennem tiderne er udviklet i folkeoplysningen: "En lang række uddannelser eller uddannelsesområder er udsprunget af initiativer, som er startet i aftenskoleverdenen, og som nu er blevet selvstændige områder på uddannelseskortet med egen lov eller lovområde. Nævnes kan for eksempel VUC, voksenspecialundervisningen, daghøjskolerne, Den fri Ungdomsuddannelse, den kompenserende voksenspecialundervisning og læse-, stave-, skriveundervisning.

En bred palet
Derefter gennemgår Ingolf Christensen en række af de områder, aftenskolerne arbejder med:
• Sundhed og bevægelse
• Instrumentalundervisning
• Informations- og Kommunikationsteknologi
• Specialundervisning
• Sprog
• Kreative fag
• Foredrag og debatarrangementer

Brug os - det betaler sig!
På den baggrund opfordrer formanden for DOF: "Brug os Uffe Elbæk!! Vi står klar både med tid og tanker for opdatering og for videreudvikling af et område, som har givet det danske samfund mange grundsten at bygge videre på, og som også er parat til at levere nye stepstones eller at medvirke til at udvikle det fundament, som vi kan bygge vores fremtid på."
Ingolf Christensen inviterer sig selv til møde hos kulturministeren og kommer et forventet argument i forkøbet:
"Det er klart, at du som minister også skal have en økonomi til at hænge sammen, og jeg vil rigtig gerne mødes med dig for at anskueliggøre, at folkeoplysningen slet ikke tilnærmelsesvis koster det i forvejen ret beskedne beløb, der er afsat til det i kommunernes budgetter.
Jeg vil levere et columbusæg til dig, som skaffer øget aktivitet i samfundet, som giver overskud til den samlede samfundsøkonomi, og som alt andet lige vil generere flere arbejdspladser, uden at det koster samfundet noget."