Millioner af kroner venter på folkeoplysningen

Millioner af kroner venter på folkeoplysningen

3. april 2012

Helt så enkelt er det selvfølgelig ikke. Men ifølge bogen ”Tak for pengene Hr. Fond” sidder cirka 7.000 danske fonde på en milliardformue. En formue, som de er både interesserede i og forpligtede til at dele med andre.

Hr Fond forside

Er det så muligt at få del i kagen? Ja. På baggrund af en række analyser af ens forening og projekt, kan man formulere den vision, der kan gøre andre interesserede i at støtte.
Torben Steenstrups bog beskriver grundigt, hvordan forarbejdet skal gøres og minder om, at fundraising er en tidskrævende disciplin. 
Det er kun ansøgninger til fonde og offentlige puljer, der behandles i bogen, ikke lodsedler, indsamlinger og andet. Denne vinkel skærper bogens fokus og muliggør en meget grundig gennemgang.

Begynderen i junglen
Bogen tager begynderen i hånden og leder vedkommende gennem den jungle, det kan være at søge midler til projekter.  Den anbefales derfor som et systematisk værktøj til fondssøgning i foreninger, især på lokalt plan.
Bogen henvender sig ikke mindst til begyndere ud i fundraising, men også mere garvede fundraisere kan finde tips og tricks til at skrive den gyldne sætning, der er krumtappen i enhver god ansøgning. Den krog, som du har højst fem minutter til at få fonden til at bide på.

Kortene tæt til kroppen
Torben Steenstrup giver ikke konkrete eksempler på ansøgninger og kun udpluk fra specifikke situationer, hvor han har søgt. Det kan være lidt frustrerende ikke at se eksempler på gode ansøgninger - bortset fra den fiktive, som er stilet til Joakim von And. Som begynder er det ofte rart med inspiration til formuleringerne og det får man ikke her.
Forfatteren holder sine guldkorn for sig selv, så de ikke bruges i andre ansøgninger end dem, han selv er involveret i.  Forståeligt, da fondssøgninger jo har et element af konkurrence, selvom der er penge nok. Men hvis man aldrig har skrevet en ansøgning før, eller kun fået afslag, ville det have været rart med formulerings- og ikke blot struktureringstips.

10 trin
Bogen er bygget op om 10 kapitler, der hver demonstrerer et trin i ansøgningsprocessen. Fra klarlæggelsen af hvad meningen er med netop din forening, til beslutningen om, hvad man gør, når der er kommet for mange penge ind til projektet.
Kapitler og bilag præsenterer både metoder og erfaringer fra 20 års projektfundraising samt værktøjer, der gør processen nemmere. Det kan for eksempel være en god idé at klarlægge projektgruppen styrker og svagheder eller få lavet en Mental Model Map-analyser, der "tager temperaturen på, om foreningen møder den virkelighed, der omkranser den. Måske er den forud for sin tid, men højst tænkeligt har samfundet ændret sig, uden at foreningen er fulgt med."

Forfatteren Torben Steenstrup er civiløkonom, spejder og fundraisingrådgiver med mange års erfaring indenfor området.

"Tak for donationen, Hr. Fond" er på 136 sider og illustreret af Bettina Brønnum Reimer.
Den er udgivet i 2011 på Foreningsforlaget 2011.

Bogen kan købes via
DFS linkForeningsforlaget eller i boghandlen for 298,- kr

Relaterede nyheder