På glædeligt gensyn til Folkemøde 2013

21. juni 2012

”På Folkemødet viste vi, at folkeoplysningen er en central aktør i samfundets debatter og udvikling. Vi vender stærkt tilbage til næste år,” sagde DFS’ formand Per Paludan Hansen ved afslutningen af Folkemøde Bornholm.

SC_1_200
En af de mange talere på Speakers' Corner - folkets talerstol

Som flere politikere og kommentatorer bemærkede undervejs, er Folkemødet i sig selv folkeoplysning. Men derudover var de folkeoplysende landsorganisationer, skoler og foreninger overalt på folkemødet med vidt forskellige arrangementer.
"Som regel var der stærkt fremmøde ved arrangementerne i Folkeoplysningens Telt. Flere gange stod eller sad tilhørerne i flere rækker uden for teltet," siger Flemming Jørgensen, der er medlem af DFS' bestyrelse.
I selve teltet kunne der sidde op til 35 mennesker ad gangen.

Mødested
Flemming Jørgensen peger også på, at Folkemødet er et fantastisk sted at møde andre organisationsfolk og politikere. Det samme er et andet bestyrelsesmedlem, Ingolf Christensen, inde på:
"Her havde vi virkelig mulighed for at aflevere vores budskaber til beslutningstagerne," siger han og tilføjer:
"Der var også mange nysgerrige, som kiggede ind i Folkeoplysningens Telt og spurgte, hvad er det egentligt for noget. På en måde er det jo et svaghedstegn, at nogle bliver nødt til at spørge om det. Men også derfor er det vigtigt, at vi er her."

En kraft i samfundet
"Vi viste, at folkeoplysningen er en vigtig kraft i samfundet, og at vi spiller en rolle i debatten om samfundets problemer," siger bestyrelsesmedlem Randi Jensen.
Det samme hæfter formanden, Per Paludan Hansen, sig ved:
"F.eks. gennem vores samarbejde med kommunen og Bornholms Tidende om Speakers' Corner er vi med til at fremme den folkelige del af Folkemødet."
Per Paludan Hansen peger også på, at DFS - ved at stille teltet og talerstolen til rådighed - gav mange medlemsorganisationer mulighed for at præsentere sig i løbet af de fire dage.

Visionært niveau
DFS var selv arrangør af en debat torsdag aften om konkurrencestaten. Der var fuldt hus og en del flere, som overværede mødet uden for teltet. Temaet var konkurrencestaten, og det udformerede sig mere som en samtale mellem professor Ove Kaj Petersen og folketingsmedlem Marianne Jelved - og publikum - end en traditionel konfrontationsdebat.
"Det var politik på et højt visionært niveau," siger Randi Jensen og fortsætter:
"De turde være eftertænksomme og usikre på udfordringerne og vejen, og de forsøgte at se problemerne i det lange perspektiv."

Klar igen
Alt i alt var DFS' bestyrelse meget begejstret, både for Folkemødet som sådan og for folkeoplysningens egen indsats. På et bestyrelsesmøde på stedet besluttede de, at Folkemøde 2013 skal have samme høje prioritering.
"Jeg håber, at endnu flere medlemsorganisationer vil være med næste år. Forhåbentlig kan vi også tilbyde dem mere plads.
Jeg tror godt, jeg kan love, at vi vender stærkt tilbage næste år. På glædeligt gensyn til Folkemøde 2013 i Allinge på Bornholm," siger Per Paludan Hansen.

FT_1_400Folkeoplysningens Telt under et af de 13 debatarrangementer, som DFS' medlemsorganisationer hver for sig inviterede til.

 

DFS linkVIDEO: Per Paludan Hansens afslutningshilsen

 

De folkeoplysende organisationer på Folkemøde 2012

• 13 forskellige arrangementer i Folkeoplysningens Telt (DFS)
• 12 forskellige medlemsorganisationer havde faste udstillinger i Folkeoplysningens Telt
• 3 andre medlemsorganisationer havde egne telte på Folkemødet
• Højskoleforeningen stod for fællessang og anden opvarmning til alle partilederne plus en række andre arrangementer
• Bornholms Efterskole var ansvarlig for Ungdomsfolkemødet
• 10 folkeoplysere talte på Speakers' Corner, som blev organiseret af DFS og Bornholms Tidende
• DFS og Højskoleforeningen var to ud af fire officielle partnerorganisationer med Bornholms Kommune omkring Folkemødet
• Alle 10 medlemmer af DFS' bestyrelse deltog i Folkemødet
• 7 af de ansatte på DFS' sekretariat deltog i Folkemødet (alle, der ikke var på barsel!)

DFS linkMere om Folkeoplysningen på Folkemødet (temaet vil blive opdateret med flere billeder, videoer og tekster om årets folkemøde)

OKP_MJ_160
Marianne Jelved og Ove Kaj Petersen i Folkeoplysningens Telt