Folket og folkeoplysningen på Folkemøde

20. juni 2013

Det var ikke journalister, politikere eller spindoktorer, der dominerede ved Speakers’ Corner eller i Folkeoplysningens Telt. Folkeoplysningen skabte debat mellem borgere, engagerede organisationsfolk og indimellem en politiker.

Telte mennesker 160
Over 60.000 deltog i Folkemødets 1.300 arrangementer. Deltagere og tilhørere ved folkeoplysningens arrangementer levede ikke op til den ivrigt kolporterede myte om et Folkemøde kun for højtbetalte lobbyister, medier og politikere.

Det ene dag var det Connie Hedegaard, der fyldte Folkeoplysningens Telt, den næste et burlesque-show om kønsidentitet og den næste en koncert om ”madbenzin”. I ingen af de tre tilfælde levede de mellem 50-70 tilhørere, der også stod i en rand uden for teltet, op til den ivrigt kolporterede myte om et Folkemøde kun for højtbetalte lobbyister, medier og politikere.
Det samme gjaldt i resten de 16 arrangementer i teltet, der hver på deres måde samlede interesserede og diskuterende borgere i en dialog med organisationsfolk og indimellem også en politiker eller to. 

Folkets stemme
Også på DFS’ anden store Folkemøde-aktivitet, Speakers’ Corner, var det det stærkt efterspurgte ”folk” i forskellige udgaver, som dominerede. Der var aktivister og bekymrede borgere. Nogle af dem var medlemmer af interesseorganisationer, men ikke mindre ”folket” af den grund.
Dertil skal føjes en stribe indslag, der kombinerede sag, kultur og underholdning. Ved hver sin lejlighed Peter Larsen i sin Erna Iversen-udgave og Anne Marie Helger op omkring de lokale modstandere af at deponere atomaffald på Bornholm.
Bornholms Ungdomsteater præsenterde scener om unge og uddannelsessystemet. Flere kor optrådte, et af dem som opvarmning til et arrangement i Folkeoplysningens Telt om amatørkultur. Akutcabaret spiddede boligboble og friværdi.
Enkelte taler havde svært ved at fange og fastholde interessen, men det meste af tiden var der en solid samling tilhørere. Her var problemet faktisk, at de politikere, som mange talere gerne ville henvende sig til, ikke gave sig til at lytte til ”folkets stemme”.

En del af successen
Samlet set var Folkemøde 2013 en stor succes med over 60.000 deltagere. Som borgmester Winnie Grosbøll, Bornholms Regionskommune, flere gange understregede: Nu er det oprindelige ambitionsniveau nået. Folkemødet skal ikke blive større.
Med Folkeoplysningens Telt, Speakers’ Corner, Folkemødets Dialogpris og i alt cirka 100 af de i alt 1.300 folkemøde-arrangementer har DFS og DFS’ medlemsorganisationer ydet vores bidrag til successen.

WG velkomst 440
Winnie Grosbøll, borgmester i Bornholms Regionskommune, byder velkommen til Folkemøde 2013.