Ny baggrundsgruppe til kulturministeren

23. april 2013

Marianne Jelved vil udvikle en national vision for folkeoplysningen. Mandag den 22. april var 140 mennesker samlet i Odense for at hjælpe kulturministeren med opgaven.

Marianne Jelved 160
”Tendensen klart går i top-down-retning. Så er det folkeoplysningens opgave at kvalificere folket til at genindføre bottom-up-perspektivet.,” sagde Marianne Jelved.

”Hvordan kan vi videreføre folkeoplysningens historie og traditioner i nye rammer, hvordan kan vi fastholde folkeoplysningens grundlæggende værdier, og hvordan kan vi synliggøre foreningslivets betydning for sammenhængskraften i samfundet og demokratiet”.
Sådan definerede Marianne Jelved opgaven i sit oplæg til ministerens egen konference om national vision for folkeoplysningen. 

Med afsæt i Kredsen
På hver stol lå den bog, DFS netop har udgivet med titlen ”Myndige borgere og forpligtende fællesskaber”. Bogen er skrevet af de ni samfundsdebattører, inklusiv Marianne Jelved selv, som igennem det seneste år har udgjort Kredsen.
Dens overskrift, dens debatindlæg og ikke mindst de afsluttende otte visioner, som Kredsens medlemmer er enige om, satte på mange måder dagsordenen for dagens diskussioner.

Værdifællesskabet og oplevelsen
Også en af konferencens hovedtalere, Morten Stig Christensen, tog afsæt i Kredsens bog, som han gav de varmeste anbefalinger. Morten Stig Christensen, der er tidligere elite-håndboldspiller, chef for TV2-sporten og nu direktør i Dansk Håndbold Forbund.
Med stor personlig begejstring og engagement fortalte han om en barndom, ungdom og et voksenliv i foreningslivet, primært sporten. Ifølge Morten Stig Christensen er det værdifællesskabet, der er grundlaget for, at foreningerne kan få så stor betydning for det enkelte menneske og dets udvikling.
”Foreningslivet er presset af den elektroniske verden, som trækket i de unge. Men den er bestemt ikke kaput. Hvis vi forstår, at det er oplevelsen, der skal trække mennesker til og fastholde dem, har vi alle muligheder for at vinde det tabte tilbage. Vi er allerede godt i gang,” sagde Morten Stig Christensen. 

Demokratiet skal reformuleres
Inden da havde professor Ove Kaj Pedersen, der også var medlem af Kredsen, præsenteret sin personlige analyse af samfundsudviklingen fra enevælde til velfærdsstat til konkurrencestat. Som altid skarpt og velformuleret.
Han understregede om og om igen folkeoplysningens historiske rolle i opbygningen af det danske nationale fællesskab. Men med velfærdstaten overtog statsmagten ifølge Ove Kaj Pedersen folkeoplysningens rolle som primær aktør i oplysningen. Samtidig gav folkeoplysningen køb på friheden og blev statsfinansieret og professionaliseret.
Ove Kaj Pedersen ser – lige som kulturministeren – et behov for at revitalisere folkeoplysningen. Det skal bl.a. ske omkring opgaven at reformulere demokratiet, så det passer til konkurrencestaten og rummer den europæiske dimension. 

Praktikere og kommunerne
I en paneldebat fortalte tre folkeoplysnings-praktikere om deres erfaringer. Det var Peter Poulsen fra Hornbæk Idrætsforening, som DGI har udråbt til Danmarksmester i foreningsudvikling – Anders Berner fra Bifrost, landsforeningen for rollespil – og Torben Dreier, skoleleder i FO-Aarhus. Med i panelet – og i praksis som skydeskive for kritik og opfordringer – sad Flemming Olsen, der er børne- og kulturdirektør i Herlev Kommune og formand for børne- og kulturchefforeningen. 

Høringsgruppe for ministeren
Et intensivt gruppearbejde kom med forslag til konkrete indsatser, der kan indgå i den nationale folkeoplysningsvision. Men deltagernes arbejde var ikke slut med det.
I sin afsluttende tale leverede kulturministeren et løfte/en trussel om, at hun vil kontakte deltageren igen, fordi hun nu opfatter dem som uformel høringsgruppe for arbejdet med visionen.
Hun gav Ove Kaj Pedersen ret i, at folkeoplysningen i sit væsen er et ”bottom-up” projekt.
”I øjeblikket lever vi i en tid, hvor tendensen klart går i top-down-retning. Så er det folkeoplysningens opgave at kvalificere folket til at genindføre bottom-up-perspektivet.,” sagde Marianne Jelved.