Folkemødet modtager Grundtvigs Pris 2014

10. november 2014

”Folkemødet er blevet et enestående mødested mellem engagerede mennesker, en platform for diskussionen om, hvad vi vil med vores samfund, hvad der er det fælles bedste.” Sådan lød det blandt andet i begrundelsen for pristildelingen.

Grundtvigs Pris 2014
Borgmester Winni Grosbøll og formand for Grundtvigsk Forum Niels Henrik Arendt (Foto: Hans Grishauge)

En gang om året uddeler Grundtvigsk Forum N.F.S. Grundtvigs Pris. I  2014 gik den til Borgmester i Bornholms regionskommune, Winni Grosbøll , og Folkemødet på Bornholm.  Prisen blev uddelt på foreningens årsmøde den 24.-25. oktober.

Et enestående mødested
I begrundelsen for tildelingen sagde Birgitte Stoklund Larsen, akademileder i Grundtvigsk Forum, bl.a.:
 ””Folkemødet og Winni Grosbøll får N.F.S. Grundtvigs Pris 2014, fordi folkemødet er blevet et enestående mødested mellem engagerede mennesker, en platform for diskussionen om, hvad vi vil med vores samfund, hvad der er det fælles bedste, for nu at bruge et grundtvigsk udtryk. Til og med er det sjovt.
På folkemødet kan man opleve og tage del i meningsfulde diskussioner om aktuelle, samfundsmæssige udfordringer – ikke fordi vi kan dele alle værdier, men fordi man her kan opleve sig som en del af det uenighedsfællesskab, som et moderne, demokratisk samfund også er.  Folkemødet er demokratisk frihed udfoldet i praksis – på bedste danske vis. Folkemødet kan noget så sjældent som at skabe begejstring for demokratiet.”

Borgmesterære
Med prisen tildeles borgmester Winni Grosbøll en stor del af æren for Folkemødets succes: ”Ideen til Folkemødet blev grebet på Bornholm, og det er ikke mindst Winni Grosbøll, der som øens borgmester har arbejdet ihærdigt på at få stablet folkemødet på benene og har gjort det til det folkelige og demokratiske mødested, som det er i dag”.
N.F.S. Grundtvigs Pris er indstiftet af Grundtvigsk Forum og blev uddelt første gang i 2010.  Med æren følger en check på 25.000 kr.