Folkeoplysning for fred og sammenhængskraft i Europa

26. marts 2014

I år er det 100 år siden, at 1. Verdenskrig begyndte. I den anledning går årets EAEA Grundtvig Award til folkeoplysningsaktiviteter inden for denne ramme: ”Vi husker 1. Verdenskrig for fremtiden – Voksenlæring, der fremmer fred og sammenhængskraft i Europa”.

EAEA Award 2014 430

Hvert år fejrer “European Association for the Education of Adults” (EAEA) innovation og dygtighed inden for folkeoplysning og voksenundervisning med uddelingen af EAEA Grundtvig Award. Prisen går til projekter, der har skabt nye ideer, nye partnerskaber, nye metoder og ny forståelse for, hvordan kan arbejde med voksenlæring.
DFS er medlem af EAEA, og DFS’ formand, Per Paludan Hansen, er præsident i EAEA.

Europas fremtid
EAEA indkalder nu forslag til prismodtagere. I indkaldelsen skriver de:
”2014 markerer hundredeårsdagen for 1. Verdenskrig – en krig, der blev næret af fremmedhad og økonomisk krise, en krig som ændrede Europa drastisk, og som formede vores kontinents skæbne i det 20. århundrede og senere, en krig som førte til massedrab og lidelser i hidtil uset omfang.
På et tidspunkt, hvor et forenet Europas fremtid og værdier står overfor nye store udfordringer, er det godt at fokusere på fred og bruge et øjeblik på at reflektere over fortiden, nutiden og fremtiden.
Vi tror, at folkeoplysning og voksenundervisning kan fremme fred og sammenhængskraft i Europa ved at skabe muligheder for fælles læring, refleksion og dialog.”

Historie, fred og konfliktløsning
Prisen uddeles I år I to kategorier:

  • Initiativer, der mindes 1. Verdenskrig med fokus på den lokale historie og reflektioner over den aktuelle situation I Europa, især med henblik på nationalismens og fremmedhadets farer
  • Folkeoplysningsprojekter, som fremmer fred og konfliktløsning (relation til 1. Verdenskrig foretrækkes, men er ikke en forudsætning)

Prisen vil blive uddelt på en konference i forbindelse EAEA’s årlige generalforsamling i Sarajevo, Bosnien, den 12.-14. november. Prisvinderne og andre udvalgte projekter vil blive inviteret til konferencen.

Fristen for at foreslå eller søge om at blive prismodtager er 7. september 2014