Folket var i flertal på Folkemødet

30. oktober 2014

Myten om Folkemøde Bornholm som fætter-kusine fest for politikere, lobbyister og journalister er nu endegyldigt pillet fra hinanden. To tredjedel af deltagerne i 2014 var der uden at få løn for det.

Folket på folkemøde
Sådan præsenterer kommunikationsbureauet Operate deres undersøgelse af deltagern på Folkemøde Bornholm 2014.

En klike af journalister, politikere og lobbyister har siden det første folkemøde skabt og holdt live i en myte om, at Folkemøde Bornholm blot er et indspist træf for lige præcis - journalister, politikere og lobbyister.
I DFS har vi hele tiden haft et andet billede. Som flere andre har vi påpeget, at ideen om at der kun er tale om en fætter-kusine-fest er opstået, fordi dens talspersoner omhyggeligt sørger for kun at komme i de telte og på de mødesteder, hvor der primært er - journalister, politikere og lobbyister.

Folket og de professionelle
Nu er der så dokumentation for, at folket dominerer på folkemøde. Kommunikationsbureauet Operate har udarbejdet en større undersøgelse af deltagere og arrangører for Folkemødets sekretariat. Af den fremgår det, at 65 procent deltager ulønnet.
Opgørelsen er baseret på et stort antal deltagerinterviews, og Operate opdeler deltagerne i fem grupper:

  • Politikerne udgør 5 procent
  • De professionelle udgør 28 procent
  • Ildsjælene udgør 12 procent
  • Folket udgør 53 procent
  • Journalister udgør 2 procent

Ildsjæle er også folket
I Operates kategorisering er ”ildsjælene” frivillige lobbyister, med andre ord personer der tager til Folkemøde for at tale for en sag, men som ikke er ansat i en organisation eller på anden måde får deres indsats betalt.
Hvis ikke frivillige foreningsaktive er en del af folket, så giver begrebet ingen mening, og vi har derfor valgt at lægge denne kategori og Operates ”folket” sammen til 65 procent.