Kontanthjælp tur/retur

Kontanthjælp tur/retur

24. april 2014

Unge på kontanthjælp kommer i stort tal i uddannelse eller får arbejde. Men 70 procent af dem vender tilbage til kontanthjælp. Det viser, at uddannelse som tvangsforanstaltning ikke hjælper, mener tænketanken DEA, der står bag undersøgelsen.

Stine Vrang Elias 160
”Politikerne stikker mange unge blår i øjnene ved at tvinge dem på uddannelse, hvis de unge ikke er klædt på til og motiveret for at komme tilbage på skolebænken,” siger DEA’s administrerende direktør, Stina Vrang Elias.

DEA har gennem tre år fulgt unge kontanthjælpsmodtagere uden uddannelse. 40 procent af dem fandt hverken arbejde eller uddannelse i perioden. Men selv hvis de unge påbegynder en uddannelse eller finder et arbejde, er problemerne ikke løst. Over to tredjedele af dem vender tilbage til kontanthjælp.

Reform får det svært
Den 1. januar 2014 trådte kontanthjælpsreformen i kraft og med den en ny uddannelsesrettet indsats for unge på kontanthjælp. I december 2013 var ca. 53.000 unge på kontanthjælp. Ca. 90 pct. af de unge har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse. Det er disse unge, som med kontanthjælpsreformen før eller siden skal optages på en uddannelse.
DEA ’s analysen viser, at kontanthjælpsreformens gode ambitioner om at få flere i uddannelse og færre på offentlig forsørgelse, kan være svære at indfri.

Blår i øjnene
”Politikerne stikker mange unge blår i øjnene ved at tvinge dem på uddannelse, hvis de unge ikke er klædt på til og motiveret for at komme tilbage på skolebænken.
At bruge uddannelse som beskæftigelsespolitisk tvangsforanstaltning har i bedste fald en begrænset effekt – i værste fald sker der en yderligere marginalisering af de unge i samfundet,” udtaler DEA’s administrerende direktør, Stina Vrang Elias.