Krig, fred og forsoning

2. juli 2014

Hvilken rolle kan folkeoplysning og voksenlæring spille for fred og forsoning? Det er temaet for den seneste udgave af europæisk webmagasin om livslang læring.

LLinE forsoning 160

I anledning af 100 året for starten af Første Verdenskrig har webmagasinet LLinE (Lifelong Learning in Europe) udsendt et temanummer med overskriften ” “War and peace – adult education in conflict situations”.Temanummeret kommer geografisk vidt omkring fra Sydafrika til Danmark, fra Balkan til Afghanistan. Det indeholder både interviews med praktikere og teoretiske artikler.

Mentalt sammenbrud
En beretning fra Ukraine understreger, at der her er tale om aktuelle udfordringer og muligheder, ikke historiske tilbageskuende. Elena Sabirova forklarer, hvordan alt i Ukraine i dag er opdelt i ”os” og ”dem”, ”patrioter” og ”forrædere”, separatister for forsvarere for territorial integritet.
Hun beskriver det som en dybt mentalt sammenbrud, der har splittet samfundet i to dele – dem, der fryder sig over fjendens tab, og dem, der ikke kan glæde sig over tabet af menneskeliv.
Men hun peger også på, hvordan voksenlæring kan lindre den allesteds nærværende følelse af disharmoni, mistillid og trusler.

Forsoning i Sydafrika og Tjekkiet
På tværs af lande og artikler etableres også sammenhænge, der belyser et tema eller begreb fra forskellige vinkler.
En artikel forklarer voksenlæringens betydning for skabe virkelig forsoning i Sydafrika, mens en anden artikel fortæller om en bestemt type forum-teater, som i praksis har været med til at skabe forsoning mellem romaer og andre borgere i Tjekkiet.
En artikel udlægger filosoffen Theodor Adornos tanker om forbindelsen mellem uddannelse, selvreflektion og moralsk handling, mens en anden artikel argumenterer for historieundervisning, der er transnational og multiperspektiv, og en tredje artikel understreger at præcis sådanne metoder kan hjælpe folk, der har været involveret i konflikterne i eks-Jugoslavien, med at blive i stand til erkende egen partiske hed og skelne mellem holdninger og kendsgerninger. 

 

 

 

 

DFS linkLæs hele temanummeret her

 

LLinE indgår i et tæt samarbejde med en anden europæisk webportal InfoNet Adult Education, hvis korrespondenter også har bidraget til temanumret. DFS er partner i InfoNet Adult  Education. DFS’ informationskonsulent, Michael Voss, er medlem af redaktionerne i begge publikationer.

 

DFS linkLLine
LLinE 160

 

DFS linkInfoNet
InfoNet 160

Relaterede nyheder