Danskerne er demokratisk selvfede

12. maj 2015

”Vi soler os i høje stemmeprocenter til Folketingsvalg.” Per Paludan Hansen er en ”100 personligheder”, som på video præsenterer hver sin tale i anledning af Grundlovsjubilæet.

100 talere 260

Det er Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, som er initiativtager og vært for hjemmesiden og Facebooksiden ”100 personligheder, 100 grundlovstaler”.

Ligestilling, demokrati og deltagelse
De første taler er publiceret, og resten vil komme drypvis frem til I perioden op til grundlovsdag den 5. juni. Der er tale personlige grundlovstaler fra skuespillere, journalister, musikere, chefredaktører, debattører, sportsstjerner, erhvervsfolk og andre danske personligheder. Hver især sætter de deres helt eget aftryk på fejringen i form af bl.a. klassiske taler med kant, musikoplevelser, spændende videoer og meget mere.
Et fælles udgangspunkt for alle 100 talere er at de vil fokusere på ligestilling, demokrati eller samfundsdeltagelse, og opfordre danskerne til engagement og stillingtagen. Indslagene kommer fra 100 meget forskellige personer, med meget forskellige budskaber på hjerte.

Er vi så gode?
DFS’ formand er en af de 100 inviterede talere. Hans tale vil blive publiceret Kristi Himmelfartsdag, torsdag den 14. maj. Per Paludan Hansen går kritisk til vores demokrati-fejring. Han indleder således:
”Danskerne er demokratisk selvfede. Vi soler os i høje stemmeprocenter til Folketingsvalg. Men er vi egentlig så gode til at engagere alle?”

Hægtet af
DFS' formand advarer mod en tendens til at bevæge sig i retning af elitedemokrati, som man havde før Grundlovsrevisionen for 100 år siden:
”Mange samfundsgrupper holdes i praksis udenfor eller står udenfor demokratiet. Jeg tænker på etniske minoriteter, de fattigste, de dårligst uddannede – I Danmark har hver femte voksen problemer med at læse og skrive på et niveau så man kan læse underteksterne på tv eller en manual på arbejde og næste hver tredje voksen er dårlig til at bruge en computer.
Kan man ikke følge med i det moderne dagligliv bliver man også hægtet af de demokratiske processer. ”