Folkeoplysning skaber vækst

7. maj 2015

Med en ny bevilling erkender regeringen, at folkeoplysning og frivilligt arbejde skaber vækst i samfundet. En ekstraordinær bevilling på 63 mio. kr. indgår i regeringens nye vækstpakke.

PPH Rep2015 160
Det er kun en midlertidig løsning. Vi må insistere på, at der meget snart bliver fastlagt en permanent løsning, som ikke baserer sig alene på overskuddet fra en del af spilleverden, hvis omsætning hele tiden falder,” siger DFS' formand

”De 63 mio. kr. er en vigtig og nødvendig kompensation for faldende tipsmidler, men jeg tager det samtidig som en anerkendelse af, at det frivillige og det folkeoplysende arbejder gavner samfundet og skaber vækst,” udtaler DFS’ formand Per Paludan Hansen.

Spillemarkedet
I årtier er en del af overskuddet fra det, der i dag hedder Danske Spil, gået til folkeoplysning, idræt, ungdomsarbejde og kultur – under betegnelsen tipsmidler. I 2010 blev spillemarkedet liberaliseret.
Det betød, at det kun er overskuddet fra en bestemt del af Danske Spils aktiviteter, der udløser tilskud til foreningerne.  Lige netop omsætningen på dette områder er faldet drastisk, så der er blevet et meget mindre beløb til foreningerne i 2015.
Ved lovændringen blev det skrevet ind i loven, at den skulle evalueres i 2014 med henblik på at ændre den med virkning i 2015. Dette arbejde er blevet forsinket, og regeringen vil nu afsætte 63 mio. kr. for at kompensere for organisationernes tab i 2015.

Permanent løsning
”Der er ikke tale om en fuld kompensation, men vi er glade for, at regeringen vil løse de mest akutte problemer. Hvis det bliver vedtaget, giver det os i det frivillige foreningsarbejde og folkeoplysningen mulighed for at fortsætte vores vigtige arbejde,” siger Per Paludan Hansen.
”Men det er kun en midlertidig løsning, og vi må insistere på, at der meget snart bliver fastlagt en permanent løsning, som ikke baserer sig alene på overskuddet fra en del af spilleverden, hvis omsætning hele tiden falder,” tilføjer han.

Anerkendelse
DFS’ formand bider også mærke i, at kompensationen indgår som et af vækstinitiativerne:
”I den politiske verden møder vi ofte den holdning, at det frivillige foreningsarbejde er ren tilsætning. Når der skal prioriteres, kommer vores sektor ofte bagerst i køen, fordi resultaterne ikke umiddelbart slår ud i det økonomiske nøgletal.
Men nu har vi da i hvert fald den nuværende regerings ord for, at vores arbejde skaber vækst i samfundet.”