Folkeoplysningens historie på syv minutter

Folkeoplysningens historie på syv minutter

23. juni 2015

DFS præsenterer en animationsfilm om folkeoplysningens historie. På syv minutter bevæger vi os fra Grundtvigs opgør med den sorte skole i 1800-tallet til dagens brogede billede af folkeoplysende aktiviteter.

Screenshot 1 440

Filmen fortæller om folkeoplysningen som en af de største folkebevægelser i Danmark, som begyndte med Grundtvigs rungende NEJ til den sorte terpeskole. Grundtvigs tanker omsættes til den nye skoleform, nemlig højskolerne. Herefter følger andelsbevægelsen, de fem store oplysningsforbund og en række folkeoplysende foreninger.
Det hele præsenteres med tidslinje små vignetter og hurtige klip

Den røde tråd i mylderet

Filmen er udviklet af Stine Hohwü Christensen og Agnethe Nordentoft fra DFS i samarbejde med firmaet JipJip. Om filmprojektet fortæller Agnethe Nordentoft:
”Det har været en kæmpe udfordring at skulle koncentrere en så lang og spændende historie med et mylder af navne, organisationer og vigtige begivenheder i én fortælling. Vi har forsøgt at holde den røde tråd for os, der kender sektoren, og på den anden side ikke bliver for indforstået.
Filmen er tænkt som en første introduktion og kan suppleres med oplæg og diskussioner, der sætter mere dybde og perspektiv på folkeoplysningen”. 

Folkeoplysningens Grundkursus
Filmen er en del af undervisningsmaterialet til Folkeoplysningens Grundkursus (FGK), som bliver et nyt tilbud - i første omgang til undervisere i aftenskolen. Formålet er at give nye folkeoplysere en introduktion til folkeoplysningens rammer, værdier og rolle.
DFS har i samarbejde med oplysningsforbundene udviklet et koncept, der for tiden bliver testet af garvede folk fra de fem forbund.
FGK er et lyn-kursus, hvor deltagerne gennem 3 x 3 x 45 minutter bliver ført gennem folkeoplysningen som begreb, folkeoplysningsloven og folkeoplysningens læringssyn i det første modul. Det andet modul handler om voksenpædagogik og lærerkompetencer. Det tredje modul tager udgangspunkt i deltagernes og undervisernes udbytte og indeholder samtidig en nærmere præsentation af de enkelte oplysningsforbund, som deltagerne er tilknyttet.
DFS uddanner instruktører fra oplysningsforbundene. Fra sommeren 2016 skal de gennemføre lokale kurser, hvor forhåbentlig rigtig mange nye aftenskolelærere og andre interesserede gennem FGK kan få en god basis for at arbejde som en del af folkeoplysningen.
Kulturministeriet har bevilget penge til udviklingsprojektet, der skal være afsluttet i juni 2016.

DFS linkSe videoen "Folkeoplysningens Historie"
Hvis du ikke kan se videoen på denne side, så opdater (F5 i Windows) siden.

Yderligere oplysninger:

Stine Hohwü Christensen, shc@dfs.dk; 33 26 03 76

Agnethe Nordentoft, an@dfs.dk; 33 26 03 72