Højskoleelever på flugt

Højskoleelever på flugt

15. december 2015

Ud på landevejen, forfulgt af kriminelle, med rå lever som mad, hen over en sø på et surfbræt. Sådan foregik det, da eleverne på Gerlev Idrætshøjskole skulle mærke på egen krop, hvordan det er at være flygtning.

Gerlev på flugt

”Jeg tror ikke, at de ting vi blev udsat for svarer til at være flygtning, men jeg tror, at følelsen af at være så presset og afkræftet, som vi var til sidst, giver et godt indtryk af det, ” sagde en af eleverne, Anna Klemen Sørensen, bagefter.

Sirener og røg
Temadagen begyndte mere fredeligt og traditionelt med foredrag, dilemmaer og politiske debatter. Derefter blev de opdelt i familier. Men så ændrer situationen sig. Det beskrives på højskolens hjemmeside:
”Men så lyder en sirene efterfulgt af: I har fået en familie, og nu er I flygtninge. Gå op på jeres værelser. I skal hente svømmetøj og varmt tøj, så I kan klare jer uden for en hel dag. Jeres værelser bliver låst af, lyder budskabet.
Med det i baghovedet pakker eleverne sig ind i varmt tøj. Da de kommer ned fra værelserne er der røg, bordene er væltet og alt flyder. Det er kaos, de skal på flugt nu.”

Det nemme højskoleliv
Øvelsen skulle vise eleverne, hvordan det er at være på flugt: ”Hvad vil det egentlig sige at være på flugt? Det kan være svært at forholde sig til, specielt når du går på højskole. Der er fem skridt op til buffeten med tre forskellige varme retter, du laver, det du holder allermest af, og du skal kun koncentrere dig om, hvilket sportstøj du skal have på næste dag.”

Frygten for at blive smidt ud
Familierne blev sendt ud i lokalområdet med besked om, at Skælskør Landevej var sikker, men på de små veje kunne enhver bil være vagter, der ville smide dem ud af landet. Undervejs mødte de mafia-typer, der tvang dem til at sælge deres jakker. De skulle spise rå lever, og de blev bestjålede.
Med et kort i hånden og 700 kr. i lommen bliver familierne sendt afsted rundt i lokalområdet. Skælskør Landevej er forvandlet til en sikker transportvej. Her kører hovedsageligt Røde Kors lastbiler. Bevæger familierne sig ud på de små landeveje, må de gemme sig, hver gang der kommer bilister. De er på flugt, og alle kan potentielt set være vagter, der vil smide dem ud af landet.
”Vi sejler over en sø på et surfbræt, og vi sidder med fingrene og fødderne i iskoldt vand. Det hele bliver mere og mere presset i løbet af dagen,” forklarer Anna.
”Hele dagen blev rundet af med at Yousef fortalte sin egen historie, om hvordan det er at være flygtet fra sit hjemland og ende i Danmark,” siger Anna Klemen Sørensen.

FfF logo 160

Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark er med i Folkeoplysning for Flygtninge

DFS linkElevernes egen beretning om flugt-dagen