Jelved: Resten er op til kommunerne og folkeoplysningen

Jelved: Resten er op til kommunerne og folkeoplysningen

6. januar 2015

Kulturministeren føler ikke noget ansvar for at følge sin vision om folkeoplysningen op i praksis. Hun henviser til den politiske kamp i kommunerne og folkeoplysningens egen vilje til fornyelse. DFS finder svaret skuffende.

Marianne Jelved Kum 160
”Den enkelte kommune kender bedst de lokale forhold og ved derfor, hvad det giver mening at støtte i netop deres kommune,” skriver kulturminister Marianne Jelved.

Før jul skrev AOF’s direktør John Meinert Jakobsen en kommentar i Politiken, hvor han roste kulturminister Marianne Jelveds netop publicerede vision for folkeoplysningen. Samtidig efterlyste han opfølgende handling fra regeringen. Han skrev bl.a.:
”Hvorfor ikke sætte en stopper for faldet i tilskuddet til folkeoplysning? Hvorfor ikke stille krav om mere folkeoplysning ude i de enkelte kommuner? Hvorfor ikke stille krav om mere ensartet niveau i kommunerne? Hvorfor ikke finde midler til en målrettet indsats over for de grupper, som i dag har svært ved at deltage i folkeoplysningen? Mulighederne er mange, og vi vil rigtig gerne spille ind med ideer og erfaringer fra mere end 90 års virke inden for folkeoplysningen.”

Træd varsomt!
Den 6. januar svarer Marianne Jelved i et læserbrev i Politiken. Hun opfordrer til at ”træde varsomt” med Christiansborg-politisk indgriben og henviser i stedet til lokale afgørelser i kommunerne: ”Den enkelte kommune kender bedst de lokale forhold og ved derfor, hvad det giver mening at støtte i netop deres kommune.”
Derudover peger hun på de folkeoplysende organisationers ansvar for selv at forny sig. (se hele læserbrevet nedenfor)

Skuffende
”Det er skuffende, hvis kulturministeren ikke mener, at den fine nationale strategi skal følges op af national handling,” siger sekretariatsleder Trine Bendix i en kommentar til læserbrevet.
”Kommunernes støtte til folkeoplysningen er blevet næsten halveret på 10 år. Jeg kan ikke forestille mig, at Marianne Jelved mener, at det er udtryk for, at kommunerne har været gode til at vurdere, hvad det giver mening at prioritere.
Som folketingspolitiker og minister har hun for det første mulighed for at sende et politisk signal til kommunerne om, at de bør prioritere folkeoplysning. Desuden kan Folketinget sagtens ændre det nuværende loft over den kommunale støtte, til en bundgrænse – uden at undergrave det kommunale selvstyre,” siger Trine Bendix.

 

Visionen forpligter alle

Marianne Jelved, kulturminister og kirkeminister (R):

Jeg er glad for, at John Meinert Jakobsen (JMJ) fra AOF i Pol 17.12. deler synspunkterne i den vision for folkeoplysningen, som jeg har offentliggjort for nylig. Især fordi han selv har været med til at skrive den. JMJ oplever, at kommunerne sparer på folkeoplysningen og efterlyser politisk indgriben. Der vil jeg opfordre til, at der trædes varsomt.

Folkeoplysningens styrke er netop, at den er lokalt forankret.

Den enkelte kommune kender bedst de lokale forhold og ved derfor, hvad det giver mening at støtte i netop deres kommune. Det betyder ikke, at alle kommuner nødvendigvis vælger rigtigt. Og her har det lokale foreningsliv og aftenskolerne en vigtig rolle at spille. De har mulighed for at påvirke kommunernes udarbejdelse af deres folkeoplysningspolitik.

Ja, jeg vil mene, at de er forpligtet til at gøre deres stemme gældende.

Folkeoplysningen skal være tilgængelig for alle borgere i hele landet. Men folkeoplysningens organisationer har også et ansvar for selv at forny sig og spille ind i de aktuelle samfundsudfordringer for på den måde at vise kommunerne, hvorfor folkeoplysningstilbud er vigtige for borgerene.

Det er netop det, visionen handler om, og jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet - også sammen med AOF.