Advarsel mod konkurrence-vildledning

Advarsel mod konkurrence-vildledning

2. februar 2016

Vejledningen konkurrenceforvridning i folkeoplysningen er et partsindlæg og ikke en uvildig vejledning. Den kan ikke bruges som retskilde. Det skriver DFS, DGI, DIF, DUF og DFIi et brev til alle landets folkeoplysningsudvalg.

De fem store organisationer inden for folkeoplysningslovens område advarer nu kommunerne og deres folkeoplysningsudvalg mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens ”Vejledning om uddeling af støtte til folkeoplysende foreninger”.
”Vi – de folkeoplysende organisationer i Danmark – er bekymrede for, om skrivelsen vildleder mere, end den vejleder,” skriver de i et brev til folkeoplysningsudvalgene. 

Ikke markedets behov
Videre skriver de i brevet:
”I udgangspunktet skal man være opmærksom på, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sat i verden for at fremme konkurrencen og hensynet til virksomhederne og forbrugerne. Der er således efter vores opfattelse tale om et partsindlæg og ikke en uvildig vejledning, som skrivelsen kan give indtryk af. Skrivelsen kan derfor ikke bruges som retskilde.”
De fem formænd påpeger, at det ikke er korrekt, når Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skriver, at markedet skal undersøges før støtten uddeles, så der kan tages hensyn til konkurrencen og de private virksomheder.
”Ifølge Kulturministeriet skal man i stedet være særlig opmærksom på krav til formål og foreningsdannelse, og ikke til de private virksomheders behov og interesser, ved tildeling af støtte,” skriver de.

Uvildige vejledninger
Endelig anbefaler de, at folkeoplysningsudvalgene i stedet anvender de uvildige vejledninger fra Kommunernes Landsforening og Kulturministeriet i tolkningen af folkeoplysningsloven.

DFS linkAdvarselsbrevet

DFS linkMere om Konkurrencestyrelsens "vejledning"

Underskriverne af brevet er:

PPH Rep2015 160
Per Paludan Hansen, formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd.
Søren Møller 160
Søren Møller, formand for de Danske Gymnastik- og Idrætsforening

Peder Bisgaard 160
Peder Bisgaard, formand for Dansk Firmaidrætsforbund

Kasper Sand Kjær 160
Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Niels Nygaard 160

Niels Nygaard, formand for Danmarks Idræts Forbund