Brugsbevægelsen fylder 150 år

Brugsbevægelsen fylder 150 år

22. februar 2016

Da brugsen i Thisted blev stiftet i 1866 satte det gang i en samfundsudvikling, som sammen med højskolebevægelsen og arbejderbevægelsen kom til at forme Danmark, som vi kender det. Coop markerer dette med en række aktiviteter.

Brugsen 440

Allerede da præsten Hans Christian Sonne i 1866 tog initiativ til Danmarks første brugsforening, var målet at skabe noget, der var mere end salg af varer i en butik. Sonne fastlagde, at en del af Thisted Brugsforenings overskud skulle gå til dels at oprette et folkebibliotek i tilknytning til butikken, dels debatskabende aktiviteter for at højne medlemmernes dannelse.
Det har præget COOP (tidligere FDB), som derfor også har fundet sin naturlige plads i DFS.

Vær med til jubilæet - landet rundt
De næste måneder bliver Coops 150 års jubilæum markeret ved et antal arrangementer landet rundt. Til efteråret kommer der desuden til ske en række ting i vores 1.200 Kvickly, SuperBrugsen, Dagli- og LokalBrugsen, Irma og fakta-butikker, men det er først er ved at blive planlagt.
I den kommende tid kan du være med til jubilæet din egen butik. Din Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'- eller LokalBrugsen holder i løbet af de næste par måneder årsmøde eller generalforsamling med markering af Coops 150 års jubilæum.

Book en oplægsholder
Coop har uddannet et hold tidligere foreningskonsulenter og lokale brugsformænd til at kunne holde oplæg om brugsens indflydelse på det danske samfund gennem 150 år. Blandt mulige oplæg er:

  • "En kamp mod fordyrende mellemled"
  • "Komfuret, køleskabet og bilens indflydelse på danske madvaner"
  • "Tidstypiske reklamer gennem 150 år"
  • "Varer i går, i dag og i morgen"

Oplægsholderne kan bookes for et honorar på 1000 kroner for en aften plus transport. Kontakt redaktionschef i Samvirke, Flemming Jørgensen, på telefon 30 91 92 31.