Foreninger rekrutterer unge frivillige

Foreninger rekrutterer unge frivillige

16. august 2016

En håndfuld unge i Norddjurs kommune er blevet aktive i folkeoplysende og frivilligt sociale foreninger. Det er resultatet af et samarbejde mellem frivilligkonsulenten i Norddjurs Kommune og Projekt Frivillig.

Frivillige unge Norddjurs 440
Fra et af Projekt Frivilligs skolebesøg i Norddjurs kommune

Et inspirationsmøde med foreningerne, tre skolebesøg og en workshop. Det var hovedelementerne i projektet, skriver Center for Frivilligt Socialt Arbejdes (CFSA) nyhedsbrev.

”Jeg hørte fra flere foreninger, at det var svært at rekruttere unge frivillige, og derfor tænkte jeg, at det var oplagt at samarbejde med Projekt Frivillig om at skabe kontakt mellem lokale foreninger og unge,” fortæller Camilla Steskow, der er frivilligkonsulent i Norddjurs Kommune, i artiklen.

Både gymnasie og erhvervsuddannelser
Camilla Steskow siger videre:
”Der er måske en forestilling om, at det er lettere at rekruttere unge frivillige på gymnasierne, men vores oplevelse var, at der var mindst ligeså mange EUX-elever, der var interesseret i frivilligt socialt arbejde.”

Match mellem interesser og frivillighed
Sidste fase var en workshop med 100 deltagere på Viden Djurs’ medieuddannelse. ”Workshoppen viste de unge, at der er masser af muligheder for at kombinere personlige interesserer med frivilligt arbejde. Deres brainstorms bød på alt fra kulturcafé for flygtninge til filmklub for ældre og tegnecafé for børn. Det, at det var de unges egne interesser, der dannede rammen for snakken om frivillighed, gav dem en helt anden indgang til emnet ,” siger Camilla Steskow til CFSA’s nyhedsbrev.
Efter workshoppen meldte 12 unge sig som frivillige, og flere er kommet til siden.

Fem gode råd til foreningerne
Artiklen i CFSA-nyhedsbrevet slutter med fem gode råd fra Camilla Steskow til foreninger, der gerne vil nå ud til unge frivillige

  1. Rekruttering af nye (unge) frivillige tager tid, så afsæt tid til at udarbejde det gode jobopslag og udpeg en kontaktperson, som kan være der for den nye frivillige under hele forløbet.
  2. Overvej om det er nødvendigt, at de unge bliver medlem af jeres forening, eller om I kan invitere unge frivillige i forbindelse med fx enkeltstående events.
  3. Det er ofte sjovere for unge at lave frivilligt arbejde sammen med andre unge, så tilbyd aktiviteter, der kan udføres sammen med andre.
  4. Kommuniker med målgruppen i øjenhøjde. Ofte svarer unge fx på sms’er, men ikke nødvendigvis på hverken mail eller telefon.
  5. Gå ikke for meget op i de 20 timer, der er forudsætningen for, at de unge kan få et frivilligbevis. Erfaringen viser, at hvis de unge er glade for det frivillige arbejde, bliver de med glæde hængende meget længere.

Artiklen ”Lokal prioritering fremmer frivillighed blandt unge” (CFSA)

 

Projekt Frivillig
​Projekt Frivillig er et nationalt program, som præsenterer unge for frivilligt arbejde og skaber direkte kontakt mellem foreninger og unge, der gerne vil være frivillige. Målet med Projekt Frivillig er at skabe en kultur blandt unge, hvor det er naturligt at tage aktivt del i det danske samfund og foreningsliv.
Læs mere om Projekt Frivillig

 

Relaterede nyheder