Formanden: Intet positivt fra Folkeuniversitetsnævnet

24. juni 2016

Enten får Folkeuniversitetsnævnet mulighed for reelt at lede arbejdet. Eller også skal det nedlægges. Det siger nævnets formand, Troels Borring.

Troels Borring Rep2016 440
”Der kommer intet positivt ud af nævnets arbejde, og det er dog det mindste, vi kan kræve – at nævnet sætter et positivt aftryk på aktiviteterne og på arbejdet i organisationen," siger Folkeuniversitetsnævnets formand, Troels Borring.

Folkeuniversitetsnævnet er en slags overbygning for 84 komiteer og fire store universitetsafdelinger. Formanden for nævnet er Troels Borring, som også er formand for Efterskoleforeningen og medlem af DFS’ bestyrelse.

Ny struktur eller nedlæggelse
I en artikel på Vifo’s hjemmeside tager Troels Borring bladet fra munden. Baggrunden er dels en undersøgelse af Folkeuniversitetet, som Vifo offentliggjorde i december 2015, dels kritik fra Rigsrevisionen.
Det har ført til en arbejdsgruppe, som skal ”…finde frem til en struktur, der fremmer internt samarbejde i organisationen og giver nævnet mulighed for at udføre reel strategisk og politisk ledelse.” skriver Vifo’s hjemmeside.
I artiklen siger Troels Borring: ”Er det ikke muligt, mener jeg, vi bør nedlægge nævnet og lade de 1,2 mio. kr., som nævnet bruger om året, tilgå afdelinger og komiteer, så de kan skabe aktivitet for pengene.” 

Demokratifortaler uden demokrati
Folkeuniversitetsnævnets medlemmer bliver ikke valgt, men udpeges af kulturministeren.
”Folkeuniversitetet har bl.a. til formål at arbejde med demokratidannelse og aktivt medborgerskab. Og så er vores ledelse ikke demokratisk valgt, og vores landsmøde er ikke beslutningsgivende – det kan blot indstille forslag til ministeren. Det hænger ikke sammen,” siger Troels Borring i artiklen og tilføjer:
”Der kommer intet positivt ud af nævnets arbejde, og det er dog det mindste, vi kan kræve – at nævnet sætter et positivt aftryk på aktiviteterne og på arbejdet i organisationen.”