Gør aftenskolen til kulturhus

29. november 2016

Med morgensang som eksempel fortæller FOF-Odenses skoleleder Anders Kinch-Jensen, hvordan afdelingen gør folkeoplysningstilbuddene et fysisk og samlende udtryk. ”Vi skal løsrive os fra industrisamfundets faste formel for en aftenskole – som et tilbud, der foregår efter fyraften.”

Anders Kinch-Jensen 600
Anders Kinch Jensen modtog på vegne af FOF Odense-Fredericia-Middelfart prisen som Årets Aftenskole 2016 på arrangementet Aftenskolernes Pris i september i Aarhus.

”Et af de nye tiltag er offentlig, gratis morgensang hver onsdag. Her har vi siden marts 2016 hver uge samlet op imod 60 mennesker til 20 minutters fællessang kl. 08.30 i vores foredragssal – ledet af skiftende, frivillige og ulønnede sangværter,” skriver Anders Kinch-Jensen, der er skoleleder i FOF Odense-Fredericia-Middelfart, i en artikel i Fritid & Samfunds tidsskrift ”kultur & fritid”.
Han arbejder med at give folkeoplysningstilbuddene et fysisk og samlende udtryk, hvor der er aktiviteter, som kursisterne kan deltage i på tværs og dermed danne nye relationer ved hjælp af.

Pres indefra og udefra
Udgangspunktet for de nye ideer er, at aftenskolerne er under pres. Det skyldes ifølge Anders Kinch-Jensen både økonomi og borgernes ofte svage tilknytning til den forening, der driver aftenskolen.
”Men vi presses også indefra. Måske fordi vi har glemt vores rødder og bruger vores fødder forkert. Vi er faktisk en del af en stærk historie og en grundfortælling, som vi skal huske – samtidig med at indhold, formidlingsformer, tid og sted skal udvikle sig og tilpasse sig nye livsmønstre og generationer.
Vi skal være bedre til at løsrive os fra industrisamfundets faste formel for en aftenskole – som et tilbud, der foregår efter fyraften og med skolens indhold og struktur som ramme,” skriver Anders Kinch-Jensen.

1.800 kvadratmeter folkeoplysning
FOF-afdelingen har et godt udgangspunkt for at skabe et fysisk samlingssted. Den råder over et hus på 1.800 kvm. i Odense. Her ligger administrationen, foredragssalen, det store skolekøkken, musiklokaler, bevægelseslokaler, kreative værksteder og sproglokaler.
”Her holder vi kunstudstillinger og andre samlende aktiviteter, som binder huset sammen og giver folk lyst til at komme forbi uden at skulle deltage i et bestemt undervisningsforløb,” skriver skolelederen, der slutter sit indlæg således:

Døgnet rundt – året rundt
”Folkeoplysende aftenskoletilbud er nemlig fortsat en vigtig brik i skabelsen af den almene dannelse, der er under pres i disse år. Og her tror vi, at vi kan gøre endnu mere, hvis folk forstår de værdier, der driver alle vores tilbud – og hvis vi kan give værdierne en fysisk forankring ved at omdanne vores aftenskole til et levende kulturhus med masser af tilbud på alle tider af døgnet og året rundt.”