Så ens er de ikke ude på landet

Så ens er de ikke ude på landet

13. oktober 2016

På landet kommer man hinanden ved. Det er en velkendtd kliche, som bl.a. Anette Aagard Thuesen fra Center for Landdistriktforskning dementerede, da DFS holdt medlemskonference om folkeoplysningens betydning og potentiale uden for de store byer.

Anette Aagard Thuesen 440
”Der er meget stor forskelle fra lokalsamfund til lokalsamfund, og det kan skabe endnu mere ulighed i en tid, hvor kommunerne forsøger at lægge flere og flere opgaver over på frivillige og foreninger i landsbyerne,” sagde Anette Aagard Thuesen.

Hvis man bor i en af de store byer, er det nærliggende at skabe et forsimplet og meget ensartet billede af tilværelsen i landdistrikterne. Men hvis man vil bidrage til udviklingen i denne del af Danmark med folkeoplysning og foreningsliv, er det nødvendigt at have et reelt og nuanceret billede af virkeligheden.
Det forsøgte Anette Aagard Thuesen, Center for Landdistriktforskning, at formidle med konferencens første oplæg. Hun forklarede for eksempel, at det er helt afgørende for udvikling af landsbysamfund, hvor mange organisatoriske og kulturelle ressourcer der er til stede.

Fra wild-west til sprudlende kulturliv
”Der er meget stor forskelle fra lokalsamfund til lokalsamfund, og det kan skabe endnu mere ulighed i en tid, hvor kommunerne forsøger at lægge flere og flere opgaver over på frivillige og foreninger i landsbyerne,” understregede hun. ”På den ene side har vi wild-west-lignende områder med tomme huse og en enkelt hund der krydser vejen, uden risiko for at blive kørt ned. På en anden side har vi levende lokalmiljøer med egen brugs, fælles kulturhus og meget andet.” Sådan bekræftede Kim Christoffersen Dawartz, kultur- og fritidschef i Næstved, forskellene.

Forskellige motiver
Anette Aagard Thuesen kunne også fortælle om en undersøgelse af, hvorfor folk vælger at flytte til landdistrikter. De tre topscorende begrundelser er:

  • Naturen
  • Lavere huspriser
  • Fællesskabet

Men igen er forskellene markante. For halvdelen af dem, der flyttede til en af de undersøgte landsbyer i Vestjylland, var fællesskab motivet, men det samme gjaldt kun for 14 procent af dem, der flyttede til en landsby på Bornholm.

Afvikling og udvikling
Som afslutning på konferencen gav forfatteren Erling Jepsen sig eget underfundige og humoristiske, men også barske billede af tilværelsen i landdistrikter, bygget på hans opvækst i et sønderjysk landsbysamfund, som han har fulgt siden.
På den ene side synes Erling Jepsen, at der er mere er tale om afvikling end udvikling på hans hjemegn. Men han kunne også fortælle om spændende kulturhuse i provinsbyer, skabt af brugerne selv, hvor han blev inviteret ud til forfatterforedrag.
”Vi skal komme inde fra storbyerne og fortælle dem, hvordan de skal gøre. Vi skal støtte de initiativer, de selv skaber,” sagde han.