Aftenskolernes Pris hyldede nytænkning

21. september 2017

Verninge Husflid modtager prisen for Årets Aftenskole for deres nytænkende aktiviteter. Foto: Martin Thirstrup Hansen.


Aftenskolernes Pris 2017 satte spotlight på aftenskolernes betydning, både for den enkelte deltager og for hele samfundet.

21. september 2017

Folkeoplysningen var trukket i festtøjet, og guldballonerne glimtede, da årets uddeling af Aftenskolernes Pris i går blev afholdt på Johan Borups Højskole i København. Prisuddelingen bød både på personlige fortællinger og på politisk debat om aftenskolernes rolle og udfordringer.

Nytænkende retro belønnes
Prisen for årets aftenskole gik til Verninge Husflid (FORA), som i 125 år har engageret lokalbefolkningen i Assens Kommune. Selvom den lille aftenskole har en lang historie, formår de at følge med tiden og at samle generationer på tværs, lød det blandt andet i juryens begrundelse.
”Vi nytænker husflid, som er vores udgangspunkt og tilbyder f.eks. 3D animation, musik- og bevægelseskurser”, fortæller Karen Elise Pedersen, formand for Verninge Husflid, som tilføjer, at prisudnævnelsen giver et energiboost til den i forvejen meget aktive aftenskole.

DFS´ formand Per Paludan Hansen i debat med kulturminister Mette Bock (LA) og uddannelsesordfører Annie Matthiesen (V)

Aftenskolerne til debat
Netop evnen til at følge med tiden var et af emnerne til den politiske debat, hvor kulturminister Mette Bock (LA) pointerede vigtigheden af, at aftenskolerne tilpasser sig nutidens præmisser. En pointe, som uddannelsesordfører Anni Matthiesen (V) tilsluttede sig. Per Paludan Hansen, formand for DFS og sekretariatsleder i LOF, slog fast, at Danmark fortsat har brug for aftenskolerne, fordi de formår at tilbyde læring i øjenhøjde og forpligtende fællesskaber, som ikke sådan lige går af mode.

Knud startede det hele
De mange glade vindere modtog en statuette skabt af kunstneren Jette Skovgaard Jensen. Hun begyndte sin kunstneriske karriere som teenager på et aftenskolekursus i oliemaleri, og fra scenen sendte hun en hilsen til sin underviser Knud, som var med til at kickstarte hendes kunstneriske virke. 


Vinderne

Demokratiprisen: AOF Nord
Sundhedsprisen: Marianne Bienner Babalola, AOF Syd
Aftenskolens ildsjæl: Torben Dreier, FO Aarhus
Integrationsprisen: FO Aarhus – D-factor
Årets aftenskole: Verninge Husflid
Årets aftenskolekommune: Odder Kommune

Du kan se alle vinderne og læse juryens begrundelser her

 

Aftenskolernes Pris er udviklet som et samarbejde mellem AOF, Dansk Oplysnings Forbund (DOF), Folkeligt Oplysnings Forbund (FOF), LOF, Fora og FO-Aarhus.

 

Relaterede nyheder