Folkemøde 2017: Glade smil og gode debatter

22. juni 2017


Der var masser af glade ansigter på årets folkemøde. Vejret var smukt, stemningen var høj, og der var god debat og folkeoplysning fra Kæmpestranden i syd, via Indermolen og Ydermolen, Kampeløkken Havn, Brandstationen, Nordlandshallen, Cirkuspladsen og til Danchells Anlæg i nord.

22. juni 2017

Der var i hvert fald ikke dømt fætter-kusine-fest for politikere, journalister og lobbyister i Folkeoplysningens Telt. Her lyttede og diskuterede borgere af alle generationer med oplægsholdere og paneldeltagere ved 22 forskellige arrangementer.

Cava’en slap op før lukketid, fordi værterne ikke havde regnet med over 200 gæster. Det er det eneste negative, der kan siges om ”Bobler i Civilsamfundet” torsdag aften. Her mødtes aktive mennesker med tilknytning til DFS, Center for Frivilligt Socialt Arbejde og Frivilligrådet for at fejre civilsamfundet og knytte nye kontakter.

Der blev grinet, grundet og ikke mindst lyttet intenst til Folkelyd Radiobiograf i Folkeoplysningens Telt. DFS inviterede til tre lytteevents: 1) det bedste fra landets efterskole-radioproduktioner, 2)  DFUNK´s nye podcast Flugtens Stemmer og 3) rundt i Europa på en eksperimenterende lydrejse. Den fælles lytte-oplevelse var en god og rolig start på dagen.   

Sundhed er ikke dit eget ansvar – de sociale fællesskaber er afgørende og bør komme først! Sådan lød ordene i debatten om sundhed og fællesskaber, og de frivillige amatørskuespillere fra Midtfyns Amatørscene fulgte op med uddrag af ”Kannibaler i kælderen” og fortællinger om, hvad det forpligtende fællesskab i teaterforeningen betyder for sundhed og livskvalitet.

De unge både lyttede og stillede spørgsmål til officerer, politikere og repræsentanter for foreningen ”Folk og Sikkerhed”, som satte det robuste samfund, værnepligt og forsvarets størrelse til debat.

Det er ikke kun Sana fra SKAM, som skal forsvare sit slør. Det måtte Hanna Fielg også, både over for en anden paneldeltager, Berlingskes debat- og kulturredaktør, Anne Sophia Hermansen, og en meget engageret kvinde blandt publikum. Debatten var en del af temaet magt/afmagt, som Dansk Kvindesamfund havde sammensat i Folkeoplysningens Telt.

Hvorfor går danskere altid i sportstøj? Hvad er forskellen på flygtninge og migranter? Hvad er en minoritet? Hvordan overvinder vi barrierer for flygtninges deltagelse i folkeoplysningen? Det var nogle af de spørgsmål, der blev diskuteret i debatter, på workshops og gennem brætspil ved de forskellige events om Folkeoplysning for Flygtninge lørdag eftermiddag.

Også Speakers’ Corner nød godt af det gode vejr i år. Der var ikke meget luft mellem talerne, som havde et større publikum end tidligere. I år kunne man høre talerne fra Speakers’ Corners egne bænke. Men budskaberne nåede også ud til alle dem, der slog sig ned på Domens terrasse med udsigt over Østersøen.

I år var det DF’s Liselott Blixt, som modtog Dialogpris-statuetten som anerkendelse af, at hun ”.. om nogen tager dialog med andre - herunder politiske modstandere. Spørger ind og søger viden. Hun gør det tydeligvis af ægte interesse og netop for at fremme forståelsen.” Dialogprisoverrækkelsen var første indslag i det store festarrangement på Hovedscenen lørdag aften.

Ved Produktionsskolernes Folkekøkken talte blandt Christine Antorini om de forberedende tilbud til unge, som ikke umiddelbart når frem til ungdomsuddannelse. Det var et af over 200 arrangementer på Folkemødet med DFS-organisationer som værter.