Svigter folkeoplysningen klima og miljø?

6. juli 2017


”Folkeoplysningen mister en mulighed, hvis den ikke ser miljø-spørgsmålet som en chance for inddrage nye typer deltagere.” I en artikel i web-magasinet Elm kritiserer tre museumsfolk den britiske folkeoplysning for ikke at tage klima og miljø lige så alvorligt, som de selv gør.

6. juli 2017

”Det virker, som om de folkeoplysende skoler er besatte af kunst og IT som vejen til at skabe interesse for læring. De mister en oplagt mulighed, hvis de ikke ser miljø-spørgsmålet som en chance for inddrage nye typer deltagere,” udtaler Essex Harvard, der er voksenlæringskonsulent for en række museer.
Bridget McKenzie arbejder med klimaspørgsmål på museer mener, at folkeoplysningen fokuserer for ensidigt på de ældre aldersgrupper, som har råd til fritidskurser, men som ikke tør tage chancer med større samfundsændringer.
Sammen med Ian Fraser, der er konservator ved Leed City Museum, fortæller de i et temanummer om klima og voksenlæring i det engelsksprogede web-magasin om deres klima-uddannelsesaktiviteter på forskellige britiske museer:
”Museer er gode til at placere genstande i en historisk, geografisk og samfundsmæssig sammenhæng, og det er nøglen til at lære om miljøet, siger Essex Havard.

Visioner
I sin præsentation af temanummeret citerer Elms chefredaktør den afdøde miljøforsker, Donella Meadows, for at opfordre til, at vi skal se klimakrisen som en fantastisk læringsmulighed og en chance for endnu engang at spørge os, hvilket liv vi ønsker.
Chefredaktør Markus Palmén tilføjer selv: ”Journalister og historiefortællere har et ansvar for udvikle håbefulde fortæller, som selvfølgelig samtidig er rodfæstet i klimafakta og videnskab. Det samme har undervisere. Klimaforandring er den største lærings-udfordring i vor tid.”

Elm-temanummer “Adult education and climate change”

Indhold

  • Hope is the only alternative (Markus Palmén)
  • Intuition – a game changer for climate change? (Asta Raami/Markus Palmén)
  • Transition movement and adult education – a close relationship (Jesaia Loweiko/Hetty Roth)
  • Adult education should help us live with dignity (Anja Heikkinen/Laura Pörsti)
  • Adult education – a tool for risk resilience in Serbia? (Violeta Orlovic)
  • Learning can genuinely bring about new thinking (Erkka Laininen/Karoliina Knuuti)
  • Cork gains new life as environmental awareness grows (Anna Pöysä)
  • Museums are maps to the future (Kevin Campbell-Wright)

DFS er medudgiver af Elm.