Biblioteker breder sig ind over aftenskolernes område

Biblioteker breder sig ind over aftenskolernes område

4. oktober 2018

"Bibliotekerne breder sig med masser af gratis fritidstilbud ind over et område, der traditionelt har været aftenskolernes" siger Søren Peter Hansen


”Det er ulige konkurrence”, siger direktøren fra FOF Aarhus. Formanden for Liberalt Oplysningsforbund kalder det ”grænseglidning”.

4. oktober 2018

De to aftenskolefolk fremlagde deres kritik af nogle biblioteker i en artikel Politiken den 2. oktober, hvor der blandt andet stod:
”På hovedbiblioteket Dokk1 i Aarhus kan lystfiskere lære at binde fluer, mens strategisk interesserede kan få hjælp til skak. Vil man introduceres til Pokémon-universet eller lave mindfulness med sit barn, kan det også lade sig gøre.
De danske folkebiblioteker tilbyder i stadig større grad kurser og skoler inden for madlavning, spraymaling, computerkonstruktion og andet, som rager ud over det litterære felt, som biblioteker typisk forbindes med.”

Breder sig
Avisen citerer direktøren fra FOF Aarhus, Søren Peter Hansen:
”Det er ulige konkurrence. Bibliotekerne breder sig med masser af gratis fritidstilbud ind over et område, der traditionelt har været aftenskolernes.”
Formanden for Liberalt Oplysningsforbund, Kim Valentin, siger, at der sker en ”grænseglidning” og tilføjer:
”Bibliotekerne er gode til at formidle viden. Oplysningsforbundene er gode til at sørge for, at folk bruger den viden”, siger han.

Naturligt overlap
I artiklen kommenterer bibliotekschefen på Dokk1 i Aarhus, Marie Østergård, kritikken:
 ”Men bibliotekerne er en del af folkeoplysningen, så helt naturligt vil der være et overlap. Oplysningsforbundene har jo også litteraturarrangementer.”
Chef for bibliotekerne i Københavns Kommune og Hovedbiblioteket i København, Jakob Heide Petersen, indrømmer derimod, at udbuddet kan komme langt fra udgangspunktet:
”Det er min klare opfattelse, at bibliotekerne skal læne sig op ad deres kerneopgave, som er den litterære.”

Eksempler fra artiklen i Politiken

  • Helsingørs bibliotek, Kulturværftet, tilbyder kokkeskole for børn
  • Frederikshavnere kan lære billedredigering for begyndere
  • Nakskov kan man tilegne sig strikkekundskaber på bibliotekets Garn&Tråd Festival.
  • I Svendborg kan biblioteksgæsterne lære spædbørnsmassage
  • Biblioteket i Odense har skriveværksted
  • Christianshavnerne kan komme til gær, øl og smagsprøver. For ikke at tale om »elektronisk insekt-workshop«.

Lad folkeoplysningen overtage bibliotekerne!

John Meinert Jacobsen har en helt anden løsning på konkurrence mellem biblioteker og folkeoplysning. Direktøren for AOF-Danmark skriver i en kommentar på Vifo's hjemmeside blandt andet:

"Politikerne bør overveje at bringe biblioteksdriften i udbud og lade folkeoplysningen byde ind på opgaven. Hvis ambitionen er at bringe folk sammen om andet end bøger og aviser, så er det sikkert, at i den folkeoplysende voksenundervisning findes dels den billigste administration i landet til at administrere mødet mellem mennesker, men oplysningsforbundene ville sikkert også kunne sikre en langt billigere drift af kommunens bibliotek."

Læs John Meinert Jacobsens kommentar

Relaterede nyheder