Lad os få antifascisme på skemaet igen

Lad os få antifascisme på skemaet igen

20. juni 2019

"Fanen har tidligere været båret højt af aftenskolerne - de bør gribe den igen," skriver Christian Søgaard-Jensen.


Aftenskolerne bør blive et aktivt værn mod ekstremisme, angst og uvidenhed ved at skabe undervisning i kritisk tænkning. Det skriver Christian Søgaard Jensen, der er skoleleder i LOF-Djursland, i en kommentar i Politiken i dag.

20. juni 2019

 

Vi bringer her hele kommentaren.

I datidens Danmark opstod aftenskolerne i kølvandet på Anden Verdenskrig, fordi man indså nødvendigheden i at skabe modstandsdygtighed hos befolkningen; de skulle udvikle kritisk sans over for den politiske misinformation - datidens fake news og hatespeech - fra de ideologiske gennemstrømninger.

Dannelse og kritisk sans skulle forhindre, at man i fremtiden kunne være til fals for disse gennemstrømninger i samfundet. Det var (dengang) en af aftenskolernes ædle og fornemmeste opgaver. Igennem tiderne er denne målsætning gået i glemmebogen, da den ikke længere har været relevant.

Samme behov som i 1945

Men nu er det blevet nødvendigt at genoplive undervisningen fra 1940'erne. Min aftenskole blev stiftet i 1945, til netop det formål. Og det er både sørgeligt og en smule fascinerende, at behovet er kommet tilbage.

Det er blevet ualmindelig svært for almindelige mennesker at navigere i politiske dagsordener, i mudderkast mellem grå partier og i den endeløse misinformation, som florerer på alle medier, og i højere grad end nogensinde før - der er så mange afsendere på alle former for nyheder og udsagn, at man knap har tid, lyst eller overskud til at undersøge deres kilder. I sådan en overvældende strøm af informationer bliver det nemmere og enklere at sætte sin lid til et ansigt. Især et, der lover forbedringer.

Dette skaber en tilstand, som vi har set før i historiens gang. Resultatet er tragisk og kunne have været undgået via folkelig oplysning og dannelse i kildekritisk tænkning. Denne tendens er ikke overstået, blot fordi folketingsvalget er slut.

Tag fortidens mission op!

Frøet er plantet, og det vil vokse og vokse, medmindre befolkningen gøres opmærksom på retorikkens misinformation og på intolerancens pris. Jeg mener, det er vigtigt, at aftenskolerne i Danmark er sig bevidst om, at tiden er moden til at tage fortidens mission op igen.

Det kan være angstprovokerende at skulle blive til et aktivt værn mod ekstremisme, angst og uvidenhed, men nogle skal stå i spidsen og skabe undervisning i kritisk tænkning. Fanen har tidligere været båret højt af aftenskolerne - de bør gribe den igen.