Første puljeuddeling til aktiviteter for sårbare, udsatte og ældre

Første puljeuddeling til aktiviteter for sårbare, udsatte og ældre

Redaktionel dato: 30. juni 2020

19 større projekter modtager økonomisk støtte til projekter, skal afhjælpe ensomhed og isolation blandt sårbare, udsatte og ældre borgere, som er særligt hårdt ramt af coronakrisen. Fem af modtagerne er tilknyttet DFS.

Unge på Brande Højskole. Højskolen har modtaget støtte til en hjælpepakke til de udsatte unge – som må væk hjemmefra for at komme videre i job og uddannelse.

Unge på Brande Højskole. Højskolen har modtaget støtte til en hjælpepakke til de udsatte unge – som må væk hjemmefra for at komme videre i job og uddannelse.

Puljen er etableret på baggrund af to politiske aftaler på henholdsvis social- og indenrigsministerens og sundheds- og ældreministerens område, hvor der indgår en samlet pulje på i alt 20 millioner kroner til kultur-, højskole, idræts- og foreningsaktiviteter for sårbare, udsatte og ældre borgere i forbindelse med coronakrisen. Slots- og Kulturstyrelsen administrerer puljen.

De fem modtagere, der er medlemmer af DFS, eller hvis landsorganisation er det:

  • Lille Skole for Voksne (medlem af DOF), Personlig recovery gennem folkeoplysende voksenundervisning, 251.240 kr.
  • Brande Højskole, Hjælpepakke til de udsatte unge – som må væk hjemmefra for at komme videre i job og uddannelse, 239.875 kr.
  • Gerlev Idrætshøjskole, Leg og fællesskab i en corona-tid - sociale bevægelsesaktiviteter med mennesker med udviklingshandicap, 500.000 kr.
  • Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Ældre som ressource - kickstart det aktive seniorliv med et højskolekursus, 1.776.000 kr.
  • FO Aarhus (medlem af Fora), Sommer Sammen, 300.000 kr.

Vi gør noget sammen – ikke for nogen
Chefkonsulent Helle H. Bjerregård, DFS, synes, at det er en god nyhed:

”Vi ved, både fra virkeligheden og fra undersøgelser, at mennesker vokser i fællesskaber, hvor de får en plads til at udfolde sig – nogen med lidt mere støtte end andre, men uden at nogen bliver gjort til et offer eller en case, som andre skal ”gøre noget for”.
I folkeoplysningen gør vi noget sammen. Og det er Lilleskolens projekt jo et godt eksempel på ”Personlig recovery gennem folkeoplysning”.

Jeg kender ikke det konkrete projekt i detaljen, men vi ved, at den personlige rejse ofte starter med at have noget tredje, man er fælles med andre om – et fag, en interesse, et sted at mødes. Og ud af dette blomstrer en masse nyt, som den enkelte vokser af. Både personlig udvikling, sociale kompetencer, men også oplevelsen af at være en del af noget større, hvor du betyder noget for de andre.
Det gør altså en kæmpe forskel, for alle mennesker, også de udsatte og sårbare, og de unge og ældre og os midtimellem, at blive taget alvorligt og have indflydelse på vores liv. Det giver tro på, at man er nogen og man har en plads at udfylde. Det er vi gode til i folkeoplysningen, ” siger Helle H. Bjerregård.

Flere muligheder for at ansøge
Der er endnu en ansøgningsrunde i puljen med ansøgningsfrist den 1. september 2020, hvor der kan søges støtte til større projekter mellem 51.000 kr. til 2 millioner kr. Mindre projekter mellem 10.000 til 50.000 kr. kan søge løbende frem til den 1. oktober 2020.

”Aftenskolerne kan hjælpe psykiske sårbare”

– en undersøgelse af Dansk Oplysnings Forbund (DOF), Landsforeningen Sind og Videncenter for Folkeoplysning.

Mere om puljerne for sårbare og udsatte

- på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside