Andre arrangementer 2013

Andre folkeoplysnings-arrangementer

Cirka 100 af de i alt 1.300 begivenheder på Folkemøde 2013 var arrangeret af folkeoplysende foreninger eller skoler, der er medlemmer af Dansk Folkeoplysnings Samråd.
Her kan du finde de møder og events, som DFS' medlemsorganisationer gennemførte andre steder end i Folkeoplysningens Telt.

De blå pile angiver links til en mere detaljeret beskrivelse af begivenheden.

 

 
Produktionsskolerne 240
Der var hele tiden gang i aktiviteterne og noget at se på ved Produktionsskoleforeningens telt. Og det var ikke ord alt sammen.

Torsdag den 13. juni

DFS linkHvorfor er det vigtigt at forstå historien rigtigt?
Grundtvigsk Forum
13. juni, 16:00 - 17:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Kultur
Grundtvig har fået æren for, at Danmark er gået fra et fattigt land til et rigt sammenhængende samfund. Men er det en myte, at han var vigtig i denne sammenhæng? Svaret er vigtigt i forhold til Danmarks udfordringer. Ove K. Pedersen leverer en ny forståelse af historien og debat om Danmarks fremtid 

DFS linkAction i produktionsskolekøkkenet
Produktionsskoleforeningen og Produktionshøjskolen Klemmenstrupgaard
13. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse, Uddannelse
Kom og se, når elever og lærlinge fra Klemmenstrupgaard arbejder i køkkenet. Få dig en snak om produktionsskolepædagogik og madlavning, og hør om, hvordan det er at lære i en praktisk kontekst. Produktionsskolernes praksislæring er med til at opfylde 95% målsætningen.

DFS linkAt arbejde i træ
Produktionsskoleforeningen, Århus Produktionsskole og Marienlyst Produktionshøjskole
13. juni, 16:00 - 19:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse, Uddannelse
Elever og lærere fra produktionsskolerne i Skive og Århus vil vise en praktisk tilgang til læring ved at arbejde med klassisk tømrerarbejde og opbygge en større trækonstruktion. Kom og få en snak med eleverne om, hvordan man lærer i praksis. Aktiviteten fortsætter gennem hele folkemødet.

DFS linkRebslagning, knob og sejl i praksis
Produktionsskoleforeningen og Marienlyst Produktionshøjskole
13. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse
Produktionsskoleforeningen sætter 95% på dagsordenen. Kom og se elever fra Skive Produktionshøjskole arbejde i praksis med at binde knob og slå reb på traditionel vis. Hør om deres praktiske vej til uddannelse og lær et knob eller to. Aktiviteten fortsætter under hele Folkemødet.

DFS linkEt maleri bliver til i praksis
Produktionsskoleforeningen, Multicenter Syd og Korsør Produktionshøskole.
13. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse
Produktionsskoleforeningen sætter 95% målsætningen til debat. Elever fra Nykøbing Falster og Korsør Produktionshøjskoler er gået sammen om at udarbejde et stort maleri, en gave til Bornholms Biblioteker. Kom og se maleriet blive til og prøv måske selv at male.

DFS linkLæring i praksis og historieformidling
Produktionsskoleforeningen og Kalundborgegnens Produktionsskole
13. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse
Produktionsskoleforenigen sætter praksislæring og 95% målsætningen til debat. Kalundborgegnens Produktionsskole arbejder med praktiske oplevelsesprodukter relateret til vikingetiden. Kom og se fremstilling af smykker, brugsting og pileflet. Hør om arbejdet og prøv selv.

DFS linkUddannelse med forhindringer
Produktionsskoleforeningen og BornPro Bornholms produktionsskole.
13. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse
Produktionsskoleforeningen sætter fokus på 95% målsætningen. Værkstederne på Bornholms Produktionsskole bygger en forhindringsskulptur: ”Vejen mod det forjættede land”. Se skulpturen blive bygget og prøv selv den svære vej til uddannelse, når den er færdig.

DFS linkUddannelse og teambuilding
Produktionsskoleforeningen og Produktionsskolen i Greve og Høje-Taastrup.
13. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Workshop Uddannelse
Produktionsskoleforeningen sætter fokus på praksislæring og 95% målsætning. Mød værkstedet Idræt & Friluftsliv fra Greve og bliv bl.a. instrueret i funktionel styrketræning. Snak med de unge og hør om hvilke uddannelser den daglige produktion målrettes imod.

DFS linkBådbygning i et læringsperspektiv
Produktionsskoleforeningen og Korsør produktionshøjskole
13. juni, 16:00 - 18:00 Allinge Havn - Indermolen, "Whimbrel" Udstilling Uddannelse
Produktionsskoleforeningen sætter fokus på 95% målsætningen. Elever og lærlinge fra Korsør har gennemrenoveret en 52 fods yacht fra 1899. Whimbrel ligger ved kajen i Allinge havn under hele Folkemødet. Kom og hør om den store renovering og om Whimbrel som læringsplatform.

DFS linkMands Minde-foredrag med Bertel Haarder: Højskoledanmark
Grundtvigsk Forum
13. juni, 17:00 - 18:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Forelæsning Andet
Hvad kendetegnede den gamle højskole og hvad kan vi bruge den til? Hvad var dens styrke? Lærerne? Forstanderne? Kostskoleformen? Pædagogikken? - Næppe. Dens styrke var åndelig og moralsk: Den opbyggede kulturel sammenhængskraft og borgersind (moralkapital). Derfor blev den internationalt kendt.

DFS linkLobbyister: Mørkets fyrster eller samfundsansvarlige helte?
Folkeuniversitetet
13. juni, 17:00 - 19:00 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Debat Demokrati
Debatten om lobbyister har raset i kølvandet på Waterfront-skandalen. Men hvem er lobbyisterne og hvordan arbejder de? Kom og få et bud fra en journalist, en folketingspolitiker, en professionel lobbyist og generalsekretæren for Greenpeace. 

DFS linkProduktionsskolerne live - kor og fællessang
Produktionsskoleforeningen, Produktionsskolen i Greve og Høje-Taastrup, PH Produktionsskolen Holbæk.
13. juni, 17:30 - 18:30 Biblioteket, Workshop Uddannelse
Musikværkstederne i Greve/Høje-Taastrup og Holbæk produktionsskoler synger og spiller sammen. Kom og lyt med og få selv rørt stemmebåndene til fællessang.

DFS linkEr fællesskabet sat på automatpilot?
Grænseforeningen, Sydslesvigsk Forening og Dansk Folkeoplysnings Samråd
13. juni, 17:45 - 18:30 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Debat Demokrati, Integration/mangfoldighed
Mød Grænseforeningens formand Finn Slumstrup i samtale med kulturminister Marianne Jelved og professor Ove Kaj Pedersen om fællesskabets status. Marianne Jelved og Ove Kaj Pedersen har skrevet debatoplæg til Dansk Folkeoplysnings Samråds nye bog ”Myndige borgere og forpligtende fællesskaber”.

DFS linkFyraftensdialog med højskolesangbogen
Grundtvigsk Forum
13. juni, 18:00 - 19:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Kultur, Demokrati
Fyraftenssangdialog med to kendte politikere, der skiftes til at vælge sange fra højskolesangbogen. Vi skal synge og snakke sammen. Mette Bock (LA)og Pernille Vigsø Bagge (SF)vælger sange

DFS linkIndignation eller billig forargelse. Et kvarters højskole
Højskolerne, Silkeborg Højskole
13. juni, 18:40 - 18:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Tale Demokrati, Kultur
Det er let at blive forarget; politikerne foran rullende kameraer, vi andre foran fladskærmen, hvor vi råber: ”Det er da også for galt, nogen burde gøre noget!”. Spørgsmålet er, om der i Danmark stadig er grundlag for den indignation og det medfølgende engagement, der skal til for at gøre det bedre?

DFS linkFra Duborg over München til Svaneke
Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening
13. juni, 20:00 - 21:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Samtale Integration/mangfoldighed, Kultur
Brygmester Jan Paul er vokset op i det danske mindretal i Sydslesvig, har læst til brygmester i München og slår nu sine folder på Svaneke Bryghus. Han vil fortælle om sin rejse mellem det danske og tyske, om at tilhøre et mindretal, om at være aktiv medborger og om betydningen af et godt krus øl.

DFS linkU-LOUNGE
Bornholms Efterskole
13. juni, 20:00 - 21:00 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde" Mingle Uddannelse, Børn og unge
Vær med til politik ala ungdommen 2013. Skab debat, chill ud til musik, lav happenings og vær med til at skabe politisk netværk for unge mennesker. Hvordan skaber vi sammen en fremtid ud fra nutidens stabadser?

DFS linkHar krisen forandret danskerne?
Højskolerne, Rødding Højskole, RÆSON
13. juni, 21:30 - 22:30 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Debat Kultur, Andet
5 år efter krisen ramte, er det danske samfund under forandring. Er der tale om et egentligt vendepunkt i samfundsudviklingen - eller ender forandringerne kun som justeringer af det, vi kender? Clement Kjersgaard styrer slagets gang, når Vilhelmsen, Bock, Mylenberg og Albæk giver deres bud.

 

Fredag den 14. juni

DFS linkHvorfor velfærdssoldaterne er for fede. Morgensamling
Højskolerne,
Ubberup Højskole
14. juni, 09:00 - 09:30 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken"
Tale Sundhed/helse, Børn og ungeHvem har ansvaret for din sundhed og succes i livet? Samtiden har kun ét svar: "Dig selv". Byrden hviler tungt på skuldrene af landets unge – de kommende ”velfærdssoldater”. Ubberup Højskoles forstander, Lisbeth Trinskjær, vil sammen med tidligere elever undersøge, om der en vej ud af mørket.

DFS linkPost2015 begynder på Bornholm
FN-forbundet
14. juni, 09:00 - 11:00 Danchells Anlæg, "D23" Debat Internationale spørgsmål, Menneskerettigheder Vi har inviteret ungdomspolitikere fra hele det politiske spektrum til at deltage i et helt særligt Model UN (simulationsspil), der sætter post2015-processen på spidsen; den proces, der skal formulere en ny global udviklingsdagsorden, baseret på menneskerettigheder, lighed og bæredygtighed.

DFS link”Mer end beregning, forstand og foragt”. Morgensamling
Silkeborg Højskole og Folkehøjskolernes Forening
14. juni, 09:30 - 10:00 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Debat Kultur
”Mer end beregning, forstand og foragt” - højskolesange til morgenkaffen om det, der ikke giver mening, men alligevel har den største betydning. Elever fra Silkeborg Højskole introducerer de sange, de ikke selv kan lade være med at synge.

DFS linkFrihed, Lighed og Religion
Grundtvigsk Forum,
Kr.Dagblad og Danske Kirkers Råd
14. juni, 10:00 - 11:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Ligestilling Frihed, Lighed og Religion.
En paneldebat om ligestilling mellem trossamfundene. I panelet: Søren Pind (V), Pernille Skipper (EL), Lisbet Christoffersen, jurist og Bent Hylleberg, baptist – ordstyrer Erik Bjerager, chefredaktør.

DFS linkOpvarmning: forstå SF
Folkeuniversitetet
14. juni, 10:00 - 10:30 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Demokrati, Forskning
Bliv rustet til at forstå SF´s partiledertale kl. 11, når demokratiforsker Helene Helboe Pedersen i samtale med radioværten Poul Friis tegner et knivskarpt portræt af partiets udvikling og aktuelle udfordringer. Få svar på dine spørgsmål inden talen.

DFS linkDemokratiet – et læringsspil om politik, passion og penge
AOF Hovedstaden
14. juni, 10:00 - 11:00 Ved Brandstationen, "Den Gamle Brandstation" Workshop Demokrati, Børn og unge
Deltagerne i spillet har ansvaret for det danske statsbudget og skal sammen tage beslutninger både ud fra individuelle og fælles agendaer. Undervejs skal der forhandles, træffes svære beslutninger, accepteres beslutningstvang samt tages stilling til en stribe virkelighedsnære lovforslag.

DFS linkFællesskabet - et håndværkertilbud? Et kvarters højskole
Højskolerne
, Uldum Højskole
14. juni, 10:40 - 10:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Tale Kultur, Demokrati
Fællesskabet er udfordret i en tid med stor fokus på økonomi. Har vi stadig brug for fællesskabet for at få et godt samfund, og hvad siger fællesskaber os i dag? Astrid Krag, sundhedsminister SF og Kurt Willumsen, Uldum Højskole. Fællessang – kom og syng med.

DFS linkCivilsamfundet og Velfærdsstaten
rundtvigsk Forum
14. juni, 12:00 - 13:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Demokrat Civilsamfundet og Velfærdsstaten.
Er der kraft i civilsamfundet, eller har staten taget helt over? Vil vi velfærd må vi give et nap med og glemme de fine følelser om at frivilligheden ikke må berøres. Samtale mell. Kulturminister Marianne Jelved, radikale venstre og MF, Esben Lunde Larsen, venstre

DFS linkDet vigtigste er ikke hvordan børnene har det ! 
rundtvigsk Forum
14. juni, 13:00 - 14:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums telt" Samtale Børn og unge
Børnene er ved at drukne i omsorg! Hvad stiller vi op med det ? Mød skoleleder Lise Egholm i samtale med forfatter og musiker Peter Bastian om hvordan vi får velfungerende børn eller hvad der evt. kan forhindre det.

DFS linkByg en dansker
Grænseforeningen
og Sydslesvigsk Forening
14. juni, 13:00 - 14:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Workshop Integration/mangfoldighed, Kultur
Hvordan ser en dansker ud? Kan man være mere eller mindre dansk? Har vi egentlig noget til fælles? Workshop, hvor alle kan være med til at klæde den danske medborger på. Unge med forskellig mindretalsbaggrund vil inspirere og give deres bud på, hvordan en dansker ser ud.

DFS linkHvem har magten over maden?
Højskolerne, Suhrs Madakademiet
14. juni, 13:00 - 14:00 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Debat Mad, Sundhed/helse
Trøstespisere, slikmunde, veganere, leverpostejselskere og gourmetsnobber kaldes til debat! Du får mulighed for at blive klogere på, om mad er demokratisk og hvad din mad siger om dig. Der vil være oplæg af og debat med nogle af de førende eksperter og meningsdannere inden for madkultur i Danmark.

DFS linkRed singlebananen og undgå madspild
Coop
14. juni, 13:00 - 15:00 Kæmpestranden, "Foran SuperBrugsen" Tale Mad, Klima/miljø
Se, hvor meget 6000 bananer fylder. Mange danskere køber ikke de bananer, der er brækket af klasen. Det betyder, at Coop dagligt kasserer 6000 bananer. Men madspild er både spild af penge og et stort miljøproblem. Hør Coop og klima- og energiminister, Martin Lidegaard tale om madspild fra kl. 13.15.

DFS linkDemokratiet
AOF Hovedstaden
14. juni, 13:00 - 14:30 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde telt" Workshop Demokrati, Børn og unge
Et spil omkring demokrati, betalingsbalance, vækstpakker og kontanthjælpreform. Grupper af unge mennesker fra de Ungdomspolitiske organisation, Bornholms Efterskole samt elever fra den bornholmske folkeskole oplever læring på en underholdende og involverende facon.

DFS linkMenneskerettigheder under pres i Europa
LOF
og Amnesty
14. juni, 13:30 - 14:40 Cirkuspladsen, "C23 Folkeoplysningens telt" Debat Menneskerettigheder
LOF sætter i samarbejde med Amnesty fokus på menneskerettighederne i Europa. Er de under pres? Hvad kan vi gøre i DK, og hvad kan EU gøre? Oplæg fra Amnesty med afsæt i Romaernes situation. Herefter debat mellem Amnesty, Jens Rohde, MEP (V) samt Morten Messerschmidt, MEP (DF)

DFS linkOpvarmning: forstå Socialdemokraterne
Folkeuniversitetet
14. juni, 14:00 - 14:30 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Demokrati, Forskning
Bliv rustet til at forstå Socialdemokraternes partiledertale kl. 15, når demokratiforsker Helene Helboe Pedersen i samtale med radioværten Poul Friis tegner et knivskarpt portræt af partiets udvikling og aktuelle udfordringer. Få svar på dine spørgsmål inden talen.

DFS linkTour de Future - Stop Madbenzin. Warm up til cykelkaravane
Mellemfolkeligt Samvirke
14. juni, 14:00 - 15:00 Cirkuspladsen, Mingle Internationale spørgsmål, Demokrati
Kom og varm op til Tour de Future cykelkaravanen, og vær med til at sætte fokus på, hvorfor mad skal i maver, og ikke i benzintanke.

DFS linkTour de Future cykelkaravane - Stop Madbenzin!
Mellemfolkeligt Samvirke
14. juni, 14:00 - 15:00 Afgang fra Cirkuspladsen ved tankstationen , "Rundt om Allinge by" Mingle Internationale spørgsmål, Demokrati
Vær med til at stoppe madbenzin - hop med på Tour de Future cykelkarvanen som tager dig med rundt om Allinge. Karavanen er din mulighed for at deltage i et anderledes arrangement på Folkemødet, og en god anledning til at have det sjovt med venner og kollegaer, mens I cykler for en god sag.

(Fredag den 14. juni fortsættes i næste kolonne)

 

(Fredag den 14. juni fortsat) 

DFS linkLykketoft & Spoorendonk: Folkestyre og globalisering
Sydslesvigsk Forening, Grænseforeningen og Liberalt Oplysningsforbund
14. juni, 14:15 - 15:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Debat Internationale spørgsmål, Demokrati
Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) og Slesvig-Holstens justits-, kultur- og Europaminister Anke Spoorendonk (SSV) diskuterer sammenhængen mellem vækst, velfærd, demokrati og fred i verden. Er folkestyre og mindretalsbeskyttelse levedygtigt i fremtiden? Ordstyrer: Kim Andersen, MF (V).

DFS linkEr pøblen for dum til demokrati? Et kvarters højskole
Højskolerne, Rødding Højskole
14. juni, 14:40 - 14:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Tale Demokrati
Partiernes medlemstal går ned, den politiske centralisering tager til og høringsfrister reduceres. Embedsmænd bliver politikere, politikere bliver embedsmænd, og folket administreres. Har politikerne mistet troen på det folkelige engagement? Eller er folket holdt op med at engagere sig? Sang og tale

DFS linkMini Master Chef - lær af en lærling
Produktionsskole-foreningen og Produktionshøjskolen Klemmenstrupgaard
14. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Workshop Uddannelse, Uddannelse
Vi sætter fokus på 95% målsætningen. I Produktionsskoleværkstedet er sidemandsoplæring en vigtig læringsform. Tilmeld dig Mini master Chef konkurrencen og oplev at lære af en lærling. Du skal fremstille en ret med hjælp fra en øvet elev eller lærling. Efterfølgende vil en vinder blive kåret.

DFS linkTimeslag - 5 minutters opsang til folket
Folkeuniversitetet
14. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Tale Demokrati
Kl. 16, 17 og 18 holder en politiker 5 minutters opsang til folket fra gavlvinduet på første sal i Allinge Bibliotek. Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten) lægger ud med megafonen kl. 16. Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) kommer kl. 17, og den konservative Brian Mikkelsen runder af kl. 18.

DFS linkRam rigtigt - produktionsskolernes og unges uddannelsesvalg
Produktionsskole-foreningen
14. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Debat Uddannelse, Beskæftigelse/ arbejdsmarkedPSF sætter fokus på unges uddannelsesvalg. Lars Goldschmidt, DI og Ejner K. Holst, LO giver indledningsvis deres bud på produktionsskolernes rolle i de unges uddannelsesvalg. Efterfølgende debat med deltagelse af uddannelses- og beskæftigelsesordførere og styret af Jacob Fuglsang, Politiken.

DFS linkEr lyset for de lærde blot? Højskolesange om folkeoplysning.
Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening
14. juni, 16:00 - 17:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Mingle Kultur, Integration/ mangfoldighed
Sangtime med Finn Slumstrup, formand for Grænseforeningen og fhv. højskolelærer og -forstander foruden kanalchef på DR P1. Jesper Moesbøl, undervisningskonsulent i Kulturministeriet, akkompagnerer på klaver.

DFS linkDemokratispil
Socialdemokraterne og AOF på Bornholm
14. juni, 16:00 - 17:30 Cirkuspladsen, "S-teltet" Andet Demokrati
Demokratispillet - et spil om politik, passion og demokrati. Spillet er udviklet af Ann Urbrand for Frederiksberg kommune. Grupper af undervisere er inviteret til at dyste mod hinanden. 

DFS linkHvad med fremtiden for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik?
Folkeuniversitetet
14. juni, 16:15 - 17:00 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Sikkerhed/militær
En professor og en politiker mødes i krydsfeltet mellem forskning og politik. Journalist Poul Friis er vært. Hør professor Mikkel Vedby Rasmussen stille udenrigsminister Villy Søvndal en række højaktuelle spørgsmål. Er dansk udenrigspolitik f.eks. baseret på værdier eller interesser i dag?

DFS linkHøjskolebladet Live – Den alternative dagsorden
Højskolerne, Højskolebladet
14. juni, 16:15 - 17:15 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Teater Andet
Mød bl.a. Rune Lykkeberg, Niels Hausgaard, Mads Fuglede og Per Vers, når Højskolebladet sætter den alternative dagsorden og spidder tidsånden i dette pop-up-udgave af magasinet. Om Facebook og demokrati – om Kierkegaard og mænd. Ingen går ram forbi.

DFS linkMands Minde-foredrag med Bertel Haarder: Fællesskab i Frihed
Grundtvigsk Forum
14. juni, 17:00 - 18:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Forelæsning Andet
Grundtvig var åndsfrihedens apostel. Men ikke demokratiets og heller ikke liberalismens. Afgørende for ham var det åndelige, kulturelle fællesskab i frihed. Derved satte han sit varige præg på skolen, uddannelserne, retssystemet og mindretalspolitikken frem til i dag.

DFS linkMove it
Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening
14. juni, 17:00 - 18:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Workshop Integration/mangfoldighed, Kultur
Alle kulturer har sine særlige danse og sange. Samtidig er dans og musik noget af det, vi kan samles om. Dans og musik gør glad. Vi danser og synger os gennem forskellige kulturer og får en glad start på fredag aften.

DFS linkFyraftens-dialog med højskolesangbogen med hemmelige gæster
Grundtvigsk Forum
14. juni, 18:00 - 19:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Kultur, Demokrati
Fyraftenssangdialog med to hemmelige gæster, der skiftes til at vælge sange fra højskolesangbogen. Vi skal synge og snakke sammen.

DFS linkHvem har egentlig ansvaret for madspild i Danmark?
Coop
14. juni, 18:00 - 19:00 Kærnehuset, "2. sal" Debat Mad
Hvem har ansvaret for madspildet i Danmark? Er det forbrugerne, supermarkederne eller, producenterne? Vær med når aktørerne debatterer emnet med bl.a. klima- og energiminister, Martin Lidegaard. Få gratis billetter i SuperBrugsen i Allinge.

DFS linkOpvarmning: forstå Enhedslisten
Folkeuniversitetet
14. juni, 18:15 - 18:45 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Demokrati, Forskning
Bliv rustet til at forstå Enhedslistens partiledertale kl. 19, når demokratiforsker Helene Helboe Pedersen i samtale med radioværten Poul Friis tegner et knivskarpt portræt af partiets udvikling og aktuelle udfordringer. Få svar på dine spørgsmål inden talen.

"DFS linkRapport fra det lykkeligste folk". Et kvarters højskole
Højskolerne, Vestjyllands Højskole
14. juni, 18:40 - 18:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Samtale Regionale spørgsmål, Sociale forhold
Hvorfor sendte engelske ”The Guardian” en journalist midt ind i ”den rådne banan” for at rapportere fra det lykkeligste sted i Danmark? Sanger Niels Hausgaard og forstander Else Mathiassen godtager ikke præmissen om det stakkels Udkantsdanmark. De vil fra flere vinkler dele deres insider viden.

DFS linkHvad skal vi med højskolen? Jelved er djævelens advokat
Højskolerne, Rødding Højskole
14. juni, 20:00 - 21:00 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Debat Uddannelse, Kultur
Repræsentanter fra erhvervsliv, uddannelsessystemet og højskolen står for skud, når højskoleentusiast og kulturminister Marianne Jelved agerer djævelens advokat og udfordrer højskolens folk og fæ. Hør Lars B. Goldschmidt, Stefan Hermann og Mads Rykind-Eriksen diskutere højskolens fremtid.

DFS linkU-LOUNGE
Bornholms Efterskole

14. juni, 20:00 - 21:00 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde telt" Mingle Børn og unge, Kultur
Vær med til politik ala ungdommen 2013. Skab debat, chill ud, lav happenings og vær med til at skabe politisk netværk for unge mennesker. Hvordan skaber vi sammen en fremtid ud fra nutidens stabadser?

 

Lørdag den 15. juni

DFS linkMaden i Højskolesangbogen. Morgensamling
Højskolerne, Suhrs Madakademiet
15. juni, 09:00 - 09:30 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Mingle Mad, Infrastruktur
Væk sanserne med en sang om maden og en fortælling om dagens menu i Folkekøkkenet. Det er eleverne på Højskolen Suhrs Madakademiet, der står for menuen baseret på 2 simple dogmer: 1. En fortælling om en ø og dens mad, 2. Enkelt, godt og hjemmelavet.

DFS linkFællessang med Kulturminister Marianne Jelved. Morgensamling Højskolerne, Folkehøjskolernes Forening i Danmark 15. juni, 09:30 - 10:00 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Mingle Demokrati, Andet Kulturminister Marianne Jelved synger morgenen ind i Højskolernes Folkekøkken akkompagneret af Jesper Moesbøl. Kom forbi kl. 9 og syng med.

DFS linkVi fejrer folkeoplysningen Produktionsskole-foreningen, Multicenter Syd og Korsør Produktionshøjskole 15. juni, 09:30 - 10:30 Biblioteket, Udstilling Uddannelse, Demokrati
Kom og vær med, når vi sammen med Kulturminister Marianne Jelved overrækker produktionsskolernes billede til Bornholms Biblioteker. Billedet vil blive skabt på folkemødet af elever og lærere fra produktionsskolerne i Nykøbing Falster og Korsør, og sætter fokus på demokrati og folkeoplysning

DFS linkHvem skal styre Folkekirken? Grundtvigsk Forum
15. juni, 10:00 - 11:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums telt" Debat Kultur
En samtale om forholdet mellem Stat og Kirke – har staten brug for kirken og kan kirken undvære staten?” Formanden for Landsforeningen af Menighedsråd Inge Lise Pedersen og tidligere MF Niels Helveg Pedersen vil samtale om temaet.


DFS linkSangduel: Messerschmidt vs Sara Grabow. Et kvarters højskole Højskolerne, Ubberup Højskole
15. juni, 10:40 - 11:15 Cirkuspladsen - Talerstolen, Partiarrangement og formandstale på Folkemødets hovedscene Kultur, Andet
Hvad betyder folkelighed anno 2013? Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Ubberup Højskoles sekundant, Sara Grabow, vil skiftes til at synge sange, som viser deres forskellige bud på en moderne folkelighed. Der vil være rig lejlighed for at synge med. Kom og lad din stemme blive hørt!

DFS linkVækst. Hvilken rolle spiller Danmark i globaliseringen? Folkeuniversitetet
15. juni, 12:00 - 12:45 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Vækst, Forskning
En professor og en politiker mødes i krydsfeltet mellem forskning og politik. Journalist Poul Friis er vært. Hør professor Philipp Schröder stille Handels- og Investeringsminister Pia Olsen Dyhr en række højaktuelle spørgsmål. Hvordan skal Danmark f.eks. deltage i den globaliserede markedsplads?

DFS linkHvad skal vi med demokrati? Bertel Haarder og Rune Lykkeberg Højskolerne, Rødding Højskole
15. juni, 12:30 - 13:30 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Debat Demokrati
Bertel Haarder og Rune Lykkeberg udfordrer hinandens argumenter og holdninger til demokratiets tilstand, med udgangspunkt i deres bøger "Op mod strømmen" og "Alle har ret - demokrati som princip og problem”. Har demokratiet mistet folkelig forankring? Er vi gået fra folkestyre til forvaltningsstyre?

DFS linkVidensquiz: Forskerne udfordrer politikerne og folket Folkeuniversitetet
15. juni, 13:00 - 13:45 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Andet Demokrati
Forskerne udfordrer politikerne og folket til quiz om hvad enhver dansker bør vide om samfundet. Eksperterne stiller spørgsmålene helt uden spin og politisk farvelade. Saml et hold og dyst mod andre hold, når det går løs i bedste pub quiz-stil. Alle får forunderlig viden og overraskende fakta.

DFS linkSangtime med Sydslesvigs danske mindretal Sydslesvigsk Forening og Grænseforeningen 15. juni, 13:00 - 14:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/ Strandvejen" Mingle Kultur, Integration/ mangfoldighed
"Det er lettest at holde et folk i skak, som ingen sange har." Sangtime med Dieter Küssner, formand for Sydslesvigsk Forening og forstander for Jaruplund Højskole i Sydslesvig. Klaver-akkompagnement af Jesper Moesbøl, undervisnings-konsulent i Kulturministeriet.

DFS linkEfterskole-foreningens fokus på verdensborgerskab Efterskoleforeningen v. Jacob Clausager Jensen
15. juni, 13:00 - 15:00 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde" Debat Uddannelse, Internationale spørgsmål
Elena Askløf og Peter Laugesen, Vores Europa med fokus på EU-debatterne i efteråret 2013. Tre Efterskolers arbejde med at skabe Verdensborgerskab. Paneldebat om dannelse af verdensborgere

(Lørdag den 15. juni fortsættes i næste kolonne)

DFS FM logo 160

 

 


(Lørdag den 15 juni fortsat) 
 

DFS linkMobning og den danske folkeskole
Venstre og LOF
15. juni, 13:30 - 14:15 Danchels Hus, "Venstres hus" Debat Børn og unge, Uddannelse
Venstre og LOF sætter fokus på børns trivsel i den danske folkeskole, særligt i forhold til forebyggelse og bekæmpelse af mobning. Skuespiller Peter Mygind giver sit bud på, hvad der kan gøres. Herefter debat mellem Karen Ellemann, MF (V) og formand for Danske Skoleelever Agnete Vienberg Hansen. 

DFS linkMands Minde med Bertel Haarder: Kultur, Kundskaber, Kanon
Grundtvigsk Forum
15. juni, 14:00 - 15:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Forelæsning Andet
Det grundtvigske er ikke slaphed og tolerance. Ikke "flovt kæleri". Den "sorte" skole var "sort", fordi den brugte kræfterne på ligegyldigheder frem for kulturelle værdier og nyttige kundskaber.Med kanoner i litteratur, historie og kultur sættes fokus på indhold frem for kommunikation og orientering

DFS linkOpvarmning: forstå Venstre
Folkeuniversitetet
15. juni, 14:00 - 14:30 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Demokrati, Forskning

DFS linkHvor skal det danske forsvar have missioner i fremtiden?
Center for Militære Studier + Atlant-sammenslutningen
15. juni, 14:00 - 15:00 Allinge Havn - Indermolen, "MeningsMinisteriet" Debat Sikkerhed/militær, Internationale spørgsmål
Ifølge forsvarsforliget skal det danske forsvar kunne indgå i alle typer missioner i alle typer terræn. Men er det overhovedet muligt – og hvad betyder det for kravene til materiel og personel? Kom til debat med Mikkel Vedby Rasmussen, Center for Militære Studier og Flemming Winther, HKKF, m.fl.

DFS linkGrænselandet: Mangfoldighed som vækstdynamo
Grænseforeningen, Liberalt Oplysningsforbund og Sydslesvigsk Forening
15. juni, 14:00 - 14:45 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/ Strandvejen Samtale Integration/ mangfoldighed, Kultur
Slesvig-Holstens justits-, kultur- og Europaminister Anke Spoorendonk giver i en samtale med Grænseforeningens formand, forfatter Finn Slumstrup, sit bud på vækst og udvikling i grænselandet – korridoren mellem Norden og Centraleuropa.

DFS linkUddannelse til alle. Et kvarters højskole
Højskolerne, Bornholms Højskole
15. juni, 14:40 - 14:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Tale Uddannelse
Fællessang og tale om hvordan Bornholm støtter de unge. Kom og hør Anders Womb fortælle om sit ophold på Bornholms Højskole som UTA elev. Anders var så heldig at få et ophold under det regionskommunale projekt: Uddannelse til alle. Bjørn Haslund-Gjerrild fra UTA Bornholm fortæller om projektet.

DFS linkEn Fri Folkeskole?
Grundtvigsk Forum
15. juni, 16:00 - 17:30 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Uddannelse
En Fri Folkeskole? Skal folkeskolerne være selvejede? Skal staten fortsat bestemme skolens indhold? Skal forældrene være skolens øverste myndighed? m.m.– drøftelse mellem Anders Bondo Christensen (DLF), Jane Findahl (KL), Mette With Hagensen (Skole og Forældre), Orla Hav (SD) og Merete Risager (LA)

DFS linkDet økologiske laboratorium
Produktionsskole-foreningen og Den økologiske Produktionsskole
15. juni, 16:00 - 18:00 Biblioteket, Workshop Uddannelse, Uddannelse
På Den økologiske Produktionsskoles cafelinje er man bl.a. optaget af at gøre eleverne bevidste om, hvad vi putter i munden, og hvad vi bagefter hælder tilbage i naturen. Kom tættere på det specielle læringsmiljø samtidig med, at du får dig en økologisk oplevelse ud over det sædvanlige.

DFS linkTimeslag - 5 minutters opsang til folket
Folkeuniversitetet
15. juni, 16:00 - 18:05 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Tale Demokrati
Kl. 16, 17 og 18 holder en politiker 5 minutters opsang til folket med en megafon fra gavlvinduet på første sal i Allinge Bibliotek. SF´s Steen Gade lægger ud kl. 16. Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti overtager megafonen kl. 17, og den radikale Zenia Stampe runder af kl. 18.

DFS linkEr vi medborgere eller modborgere?
Grænseforeningen og Sydslesvigsk Forening
15. juni, 16:00 - 17:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/Strandvejen" Debat Integration/mangfoldighed, Børn og unge
Kom og mød tre unge med forskellig mindretals/minoritetsbaggrund og hør dem fortælle om medborgerskab og identitet/tilhørsforhold. En inddragende dialog i øjenhøjde, hvor ingen har krav på sandheden. 

DFS linkFremtidens handelspolitik – plads til udviklingslandene? Mellemfolkeligt Samvirke
15. juni, 16:00 - 17:15 Frisørsalonen, Debat Internationale spørgsmål, Erhvervsliv
Er udviklingslandene glemt i den nye frihandelsdagsorden? Vil de bilaterale frihandelsaftaler undergrave eller understøtte de multilaterale forhandlinger? Hvordan håndterer vi de store udfordringer de fattigste lande står over for, når der ikke sker fremskridt i de multilaterale forhandlinger?

DFS linkMig Og Magten Københavns Ungdomsskole, NUART
15. juni, 16:00 - 17:00 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde Telt" Teater Demokrati, Børn og unge
Mig & Magten er en hyldest til demokratiet, og en diskussion af demokratiets svage og mørke sider. Forestillingens tre akter er skrevet med inspiration fra det klassiske drama Macbeth, romanen Fluernes Herre og den græske tragedie Kong Ødipus. 

DFS linkKan dansk sprog og kultur stå distancen?
Folketingets Sydslesvigudvalg, Sydslesvigsk Forening, Grænseforeningen og Liberalt Oplysningsforbund
15. juni, 17:00 - 18:00 Nordlandspladsen, "Hjørnet af Stadionvej/ Strandvejen" Debat Kultur, Integration/ mangfoldighed
Er dansk sprog og kultur levedygtigt i en verden, hvor værdier og identitet udfordres af flydende sprog og kulturgrænser? Vi sætter fokus på det danske mindretals erfaringer med at kunne fastholde sit danske ståsted samtidig med, at mindretallet er en fuldt integreret del af det tyske samfund.

DFS linkHvem og hvad gør en forskel i samfundet?
Højskolerne, Testrup Højskole
15. juni, 17:30 - 17:40 Cirkuspladsen - Speakers Corner, Tale Kultur, Vækst
Jørgen Carlsen peger på hvilke personer, institutioner og tendenser, han mener, der er med til at udvikle vores samfund i en positiv eller mindre heldig retning. Publikum inviteres til efterfølgende fortællinger i Folkeoplysningsteltet.

DFS linkOpvarmning: forstå Liberal Alliance
Folkeuniversitetet
15. juni, 18:15 - 18:45 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Demokrati, Forskning
Bliv rustet til at forstå Liberal Alliances partiledertale kl. 19, når demokratiforsker Helene Helboe Pedersen i samtale med radioværten Poul Friis giver et knivskarpt portræt af Liberal Alliances udvikling og aktuelle udfordringer. Få svar på dine spørgsmål inden talen.

DFS linkSangbattle om frihed og fællesskab. Et kvarters højskole Højskolerne, Grundtvigs Højskole
15. juni, 18:40 - 18:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Tale Demokrati, Kultur
Elever fra Grundtvigs Højskole i Hillerød udfordrer folketingsmedlem Mette Bock fra Liberal Alliance på holdninger til friheds- og fællesskabssange fra Højskolesangbogen. Der synges fx "Den trænger ud til hvert et sted" og "Jorden drejer om sin akse". Publikum kan synge med undervejs.

DFS linkProduktions-skolerne live - i tidens toneklang Produktionsskole-foreningen, Korsør og Randers Produktionshøjskoler
15. juni, 20:00 - 21:00 Biblioteket, Udstilling Uddannelse
Produktionsskole-foreningen sætter 95% målsætningen på dagsordenen ved at vise eksempler på læring i praksis på musikværkstedet. Værkstederne på Korsør og Randers produktionshøjskoler er gået sammen om en fælles koncert i tidens toneklang. Kom og lyt med.

DFS linkU-Lounge
Bornholms Efterskole
15. juni, 20:00 - 21:00 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde telt" Mingle Digitalisering, Børn og unge
Vær med til politik ala ungdommen 2013. Skab debat, chill ud, lav happenings og vær med til at skabe politisk netværk for unge mennesker. Hvordan skaber vi sammen en fremtid ud fra nutidens stabadser?

 

Søndag den 16. juni

DFS linkSyng for livet. Morgensamling
Højskolerne, Rødding Højskole
16. juni, 09:00 - 09:30 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Mingle Kultur, Andet
Fællessangen har altid stået stærkt på landets højskoler. Sange der fortæller om livet, naturen, historien, kærligheden og troen. Elever og forstander fra Rødding Højskole har udvalgt en række sange, der har sat sig spor hos dem. Hør hvorfor og syng med.

DFS linkEvaluering og afterparty Bornholms Efterskole
16. juni, 09:00 - 11:00 Danchells Anlæg, "Ungdommens Folkemøde telt" Workshop Demokrati
Kom og vær med til at lave en film om alle de fedeste ting du har oplevet på Folkemødet 2013- Du kan ligeledes være med til at give kritik til hvad der skal blive bedre til næste år.

DFS linkMiljøaktivist Rav-Aage og Ridderkorset. Morgensamling Højskolerne, Vestjyllands Højskole
16. juni, 09:30 - 10:00 Danchells Anlæg, "Højskolernes Folkekøkken" Mingle Klima/miljø, Regionale spørgsmål
Rav-Aage fik Ridderkorset som Danmarks første miljø forkæmper på Vestkysten. Med kærlig humor tegner forstander Else Mathiassen et portræt af en folkelig hædersmand. Alle midler bliver tager i brug: Sketch, det folkelige foredrag, sang og dans. Publikum bliver testet i videnskabelig viden.

DFS linkOpvarmning: forstå Det Konservative Folkeparti
Folkeuniversitetet
16. juni, 10:00 - 10:30 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Demokrati, Forskning
Bliv rustet til at forstå Det Konservative Folkepartis partiledertale kl. 11, når demokratiforsker Helene Helboe Pedersen i samtale med radioværten Poul Friis giver et knivskarpt portræt af Det Konservative Folkepartis udvikling og aktuelle udfordringer. Få svar på dine spørgsmål inden talen.

DFS link"TV køkken" live med 2xLars. Et kvarters højskole. Højskolerne, Højskolen Suhrs Madakademiet, Det Konservative Folkeparti
16. juni, 10:40 - 10:55 Cirkuspladsen - Talerstolen, Samtale Mad
Det Konservative Folkepartis Lars Barfoed går i køkkenet med højskolen Suhrs Madakademiets Lars Sonne-Hansen. Her vil de over en enkel "herreret" diskutere velsmag og frihed til "især at vælge sundt"!

DFS linkMands Minde-foredrag med Bertel Haarder: Ministersporet
Grundtvigsk Forum
16. juni, 12:00 - 13:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Forelæsning Andet
Om livet som minister i en mindretalsregering med embedsmænd, spindoktorer og en nærgående presse. Medieudviklingen giver problemer med at få rigets bedste mænd og kvinder til at stille sig i folkestyrets tjeneste. Fra Brussel og Strasbourg til Europaminister. Danmarks tvetydige forhold til EU.

DFS linkTimeslag - 5 minutters opsang til folket Folkeuniversitetet
16. juni, 12:00 - 13:00 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Tale Demokrati
Kl. 12 og 13 holder en politiker 5 minutters opsang til folket med megafon fra gavlvinduet på første sal i Allinge Bibliotek. Bertel Haarder fra Venstre lægger ud med megafonen kl. 12, og sidste taler bliver Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance kl. 13.

DFS linkEn velfærdsstat i forandring - hvor glider Danmark hen? Folkeuniversitetet
16. juni, 12:15 - 13:00 Biblioteket, "Sverigesvej 1" Interview Sociale forhold, Forskning
En professor og en politiker mødes i krydsfeltet mellem forskning og politik. Journalist Poul Friis er vært. Hør professor Jørn Henrik Petersen stille socialordfører Anne Baastrup (SF) en række højaktuelle spørgsmål med fokus på regeringens politik. Hvem skal yde, og hvem skal nyde i dagens Danmark?

DFS linkCafé "LIGE-GYLDIGT" Kortspil om værdier og tro
Grundtvigsk Forum
16. juni, 13:00 - 14:00 Nordlandspladsen, "Grundtvigsk Forums Telt" Debat Kultur
Spil kort om det lige-gyldige. "Hvad får dig til at stå op om morgenen?" er bare et af spørgsmålene på årets samtalekort med titlen "Lige-gyldigt?". Kom og tag del i samtalen, der handler om, hvad der betyder noget og hvilke værdier vi omgiver os med.