Folkeoplysningens Telt 2018

27. juni 2018

Der var unge, og der var officerer. Der var quiz, musik, bobler og croissanter i Folkeoplysningens Telt på Folkemødet i år. Og så var der masser af spændende oplæg, der udløste modspil og eftertanke – og indimellem også smil og latterudbrud.

Unge i teltet
Unge fra den Økologiske Produktionsskole fortalte hudløst om deres personlige situation, og hvordan de havde udviklet sig i mødet med unge på deres egen alder i en palæstinensisk flygtningelejr. De viste en evne til at stille sig frem for en forsamling og berette om disse erfaringer og til at svare på spørgsmål, de ikke var forberedte på. Dermed illustrerede de, hvad livskompetent og empowerment kan betyde.

Officerer i teltet
I et utraditionelt samarbejde rejste Dansk Kvindesamfund og Folk & Sikkerhed blandt andet spørgsmålet, om nutidens kvinder i Forsvaret stadig må kæmpe en kvindekamp. Det blev belyst både med personlige erfaringer og undersøgelser. Debatten viste, at uniformen og den militære kommandovej ikke tvinger officerer til at være enige og følge ordrer i den type debatter.

Quiz i teltet
Hvem der vandt Den Fantastiske FeministQuiz, er der nok ikke mange i det fyldte telt, der kan huske en uge efter. Men alle har med garanti fået ny viden med hjem, noget mere relevant end andet. Og alle – quizdeltagere, dommere og tilskuere morede sig.

Musik i teltet
Den store underskov af mennesker i Danmark, der dyrker musik sammen i deres fritid, var også repræsenteret ved et arrangement, som AKKS - Amatørernes Kunst & Kultur Samråd, DAOS - Dansk Amatørorkester Samvirke, stod for. De havde oven i købet fået kulturminister Mette Bock med på scenen, hvor hun argumenterede for amatørmusikkens betydning.

Bobler i teltet
Folkeoplysningens Telt var i flere perioder slet ikke fyldt, da DFS, Center for Frivilligt Socialt Samarbejde og Frivilligrådet havde inviteret til cava og mingling under overskriften Bobler i Civilsamfundet. Forklaringen var, at de fleste hellere ville tage solbrillerne på og stå uden for i det gode vejr.