DFS' Artikler Publikationer Cases

Her omtaler vi artikler om realkompetence samt publikationer og cases om realkompetence, som DFS og medlemsorganisationer har været involveret i.

Publikationer

Rød pilHvor og hvordan kan realkompetence komme i spil i forhold til de formelle uddannelser?
Agnethe Nordentoft, Dansk Folkeoplysnings Samråd, og Randi Jensen, Daghøjskoleforeningen beskriver i oversigtsform de regler, der gælder med hensyn til hvordan realkompetencer kan komme i spil i uddannelsessystemet (maj 2009).

Rød pilRealkompetence-processen i et helhedsperspektiv
Rie Thomsen, PhD-stipendiat ved Danmarks Pædagogiske Universitet, har udviklet den model for et helhedsperspektiv på realkompetenceprocessen, der er emnet for denne artikel. Den er skrevet i et samarbejde mellem Rie Thomsen og Randi Jensen, sekretariatsleder i Daghøjskoleforeningen.

Rød pil Fokus på realkompetence 2007
I en otte-siders artikel giver af Agnethe Nordentoft fra Dansk Folkeoplysnings Samråd og Randi Jensen fra Daghøjskoleforeningen et overblik over, hvad realkompetence er, og hvilke muligheder den enkelte i dag har for at for at få sine realkompetencer afklaret, dokumenteret og anerkendt.

Rød pilDFS og DGI fælles pjece
Ishak, Line og Majbrit fik afklaret deres realkompetencer i foreningslivet eller folkeoplysningen. I et hæfte fortæller de, hvad de fik ud af det.
Hæftet er udgivet af DGI og DFS i anledning af undervisningsminister Bertel Haarders årlige Sorømøde i august 2007. Mødet havde titlen "Skolen for livet - remtrækket til virkeligheden"

Artikler

Rød pil Institutionerne skal sætte fokus på realkompetencevurderinger (6. februar 2012) Siden 2007 har knap 38.000 AMU-kursister årligt fået foretaget en vurdering af deres realkompetencer. Potentialet er langt større. Derfor vil undervisningsministeren have institutionerne til at sætte mere fokus på området.

Rød pilHvad har du lært i livet i dag (30. august 2011)Anerkendelse af uformel læring er et temaerne på en konference om bedre kvalifikationer til fremtidens arbejdsmarked. På konferencen kan man møde erfaringer fra uddannelsesverden, arbejdsmarkedet og resultatet af EU-projekter.

Rød pil Bedre kursusbeskrivelser og nye kursusbeviser (27. april 2011) Sproglærere hos oplysningsforbundene inviteres til inspirationsdag. Få inspiration til bedre kursusbeskrivelser og til nye kursusbeviser - og få samtidig hjælp til dokumentation af deltagernes realkompetence på det sproglige felt.

 

 

 

Cases

Rød pilEn lille glædesboble

"Det var et af de små frø, en lille glædesboble." Da Anne Dorthe Berthelsen afklarede de reelle kompetencer, hun havde fået med fra et kursus på daghøjskolen, blev det til en livsopsamling, der bragte hende videre i tilværelsen.

Rød pilAt råbe om hjælp er også en kompetence

"Jeg kan jo godt, og det havde jeg ikke tænkt over". Efter et aftenskolekursus i gourmetmad havde Jon Kjær Jensen lært mere end at lave saucer. En realkompetence-afklaring viste, at han også kunne tage ansvar i en sammensat gruppe.

Rød pilSpejder efter kompetencer

Hvad har en spejder, en fodboldspiller, en ung Venstre-løve og en radioamatør til fælles? I hvert fald opnår de alle en masse kompetencer som foreningsaktive. Kommer de fra Aalborg, står de også på spring for at hjælpe foreningsfæller med at beskrive disse kompetencer.

Rød pilAlt det, du kan tæller
Ishak, Line og Majbrit fortæller, hvad de fik ud af at afklare og dokumentere deres realkompetencer.
Et hæfte om Den Tredje Sektors arbejde med realkompetence.