Motivation

At få sine realkompetencer synliggjort og anerkendt giver motivation til at lære mere.

Selve processen, hvor den enkelte overvejer, hvad han rent faktisk kan, og finder måder at dokumentere det på, giver en bedre selvværdsfølelse og lyst og evne til at give sig i kast med nye udfordringer. Denne psykiske energi kaldes på engelsk "empowerment". Ofte bliver den enkelte overrasket over, hvor meget praktisk erfaring og engagement i ikke-skolemæssige aktiviteter kan betyde.

I 2007 gennemførte analyseinstituttet Catinet en undersøgelse for Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS). Undersøgelsen viste bl.a. at 54 % af de 18-59 årige, der havde deltaget i folkeoplysning havde fået lyst til at deltage i yderligere uddannelse. Læs artikel om motivationsundersøgelse her.

Anerkendelse af den enkeltes realkompetence kan udgøre et element i motivationen til mere læring, fordi anerkendelsen er et positivt udgangspunkt, der kan tilskynde til mere læring. Det er vigtigt at arbejde med at finde motiverende faktorer, fordi motivation helt grundlæggende er en betingelse for at læring kan finde sted.

Links i rødt

Hvis et ord eller en sætning står med rødt, kan du klikke videre:

- enten til en forklaring af dette begreb;

- eller til uddybende materiale på DFS' hjemmeside eller på andre hjemmesider.