Tanker om folkeoplysning

29. juni 2017

Her kan du læse nogle større og sammenhængende overvejelser om folkeoplysningens opgaver og fremtid.

Kredsen forside 220

Myndige borgere og forpligtende fællesskaber

En debatbog, hvor ni debattører giver hver deres bud på den folkeoplysning, samfundet savner - samt otte fælles visioner for folkeoplysningen som folkelig bevægelse.  De ni personer udgjorde i et år tænketanken Kredsen.

DFS linkMere om Kredsen og debatbogen 

 

Drastiske ændringer er nødvendige

Med debathæftet "Drastiske ændringer er nødvendige". inviterede DFS' bestyrelse i foråret 2011 til debat i medlemsorganisationerne og blandt partnerorganisationer.   Hæftet og debatten dannede grundlag for DFS' strategi 2012-2017, som skal behandles på DFS' repræsentantskabsmøde i april 2012. Samtidig blev oplægget brugt som inspiration til medlemsorganisationerne til deres egen udvikling.

DFS linkDebathæftet

Folkeoplysningens tre søjler

I september 2010 fremlagde DFS i det nationale folkeoplysningsudvalg sine forslag til, hvordan folkeoplysningen skal udvikle sig, og hvilke rammer og støtteformer der vil være bedst. Den frie folkeoplysning, folkeoplysningen som uddannelsesaktør og folkeoplysningen som oplysningsformidler - det er de tre søjler i DFS' aktuelle forslag til folkeoplysningsudvalget.
DFS linkForslaget

Tænketank om folkeoplysningens fremtid

De folkeoplysende organisationer skal spille en større og mere markant samfundsmæssig rolle i fremtiden. Det kræver tanker, analyser og drøftelser. Til det formål nedsatte DFS i april 2009 en tænketank, som skulle drøfte folkeoplysningens fremtid med 2020 som fixpunkt.

Rød pilMere om tænketankens arbejde

Aktuelle debatindlæg

Gør aftenskolen til kulturhus
”Vi skal løsrive os fra industrisamfundets faste formel for en aftenskole – som et tilbud, der foregår efter fyraften.”

Fremtidens folkeoplysning er brugerdrevet
Vi deler bolig, bil og babyudstyr, så hvorfor ikke også dele viden, oplevelser og samvær, hvor borgerne selv er drivkraften? Sådan skriver John Meinert Jacobsen i en kommentar, hvor han forklarer baggrunden for AOF’s nye app, GoJoin.

Bekæmp kvindevold med folkeoplysning
De vigtigste redskaber til mindre vold mod kvinder er oplysning og respekt. Det kræver oplyste borgere - ikke bare uddannede borgere, men oplyste borgere. Her kommer folkeoplysningen ind, skriver FOF leder i debatindlæg.

 

DFS linkFlere interviews og debatindlæg