Videoer: Det er aldrig for sent at lære nyt

29. juni 2017


Fire video-fortællinger om mennesker, der ændrede deres liv.

Fire video-fortællinger om undervisere, der kan noget særligt.

Det er aldrig for sent. Det gælder narkomanen, tekstilarbejderen, piloten og den ordblinde, der optræder i hver deres video om styrken ved at lære. Men det gælder også de fire undervisere, der fortæller, hvordan de har udviklet deres metoder – til inspiration for andre undervisere.

Her præsenterer vi otte video-dokumentarfilm fra fire europæiske lande: England, Finland, Portugal og Danmark. De er produceret i 2015 og 2016 som led i et europæisk projekt "Live and Learn". Videoerne var 7-9 minutter.

I fire videoer fortæller vidt forskellige voksne mennesker, som efter omveje og måske i en sen alder beslutter sig for at lære mere, deres historier.

I fire andre videoer fortæller undervisere om deres meget forskellige erfaringer og metoder – forhåbentligt til inspiration for andre voksenundervisere i Europa. Til hver af disse videoer hører artikler, som grundigere beskriver de omtalte undervisningsmetoder. Disse artikler er  publiceret i  European Lifelong Learning Magazine (Elm).

De seks videoer fra England, Portugal og Finland findes alle med danske undertekster, lige som de to danske videoer er produceret med engelske, portugisiske, finske og tyske undertekster.

Ingen overligger

Søren Jensen levede i mange år med sin ordblindhed. I en video fortæller han, hvad der skete, da han overvandt sig selv og begyndte på ordblindeundervisning: ”Jeg bliver nok ikke nogen ny H.C. Andersen, men der er ingen overligger for, hvor langt jeg kan nå,” siger han.


Introduktionsartikel (på dansk)

Se videoen

Følelserne skal med

”Man kan lære om global ulighed ved at læse statistikker, men det er ikke det, der får mennesker at gøre noget ved det.” I en video fortæller Sigrid Lauenborg Dahl, hvordan hun som lærer på højskolekurset Verden Brænder vækker elevernes følelser, udfordrer deres grænser og får dem til at handle i den virkelige verden.

Se videoen

Baggrundsartikel om Sigrids undervisningsmetoder (på engelsk)

Et vigtigt spark

Lee Hughes fra Yorkshire, England, fortæller om sin vej ud af narkomisbrug via arbejde, voksenuddannelse og en universitetsgrad.
En dag pressede chefen bogstaveligt talt Lee op i et hjørne og sagde, at han skulle videre i tilværelsen.

Se videoen (med danske undertekster)

Fra tekstilfabrik til sagførerkontor

Idalina Lopes fra Portugal måtte gå ud af skolen i en tidlig alder for at være med til at forsørge familien. I 30 år arbejdede hun på tekstilfabrikker.
Da hendes egen familiesituation tillod det, opsøgte hun et voksenuddannelsescenter, hvor hun kvalificerede sig til jurastudiet, og i dag har hun sin egen advokatvirksomhed.

Se videoen (med danske undertekster)

Samuli: At leve flere liv

Samuli Kovanen fra Finland er pilot i Finair, men savner den verden, han vendte ryggen til, da han som ung sprang fra en musikuddannelse. Som deltager i et amatørsymfoniorkester i Helsinki, organiseret af et lokalt oplysningsforbund, er det lykkes Samuli at leve to vidt forskellige liv på én gang – og ikke mindst at bruge vidt forskellige sider af sig selv.

Se videoen (med danske undertekster)

Engagement smitter

Gloria Lago er gymnastiklærer på en HF-lignende uddannelse i Portugal. Hun har etableret en dansegruppe , hvor hun lærer de unge at danse og samtidig opbygger holdånd og inklusion og giver de unge en mulighed for at afprøve sociale roller. Videoen er en dybt personlig beretning, der også viser, hvordan Glorias personlige investering i undervisningen smitter af på kursisterne.

Se videoen (med danske undertekster)

Baggrundsartikel om Glorias undervisningsmetoder (på engelsk)

Mere end sproget

Karen Dudley underviser indvandrerkvinder i engelsk sprog, men også i det engelske samfund i den London-udgave, som kursisterne skal leve i. Hun og hendes kolleger flytter sprogundervisningen væk fra klasselokalet, ud på gaden og ind i lokalsamfundets foreningsliv.

Se videoen (med danske undertekster)

Baggrundsartikel om Karens undervisningsmetoder (på engelsk)

Dirigent og underviser

Veli-Antti Koivuranta er uddannet og professional dirigent. Han opbygger amatørsymfoniorkesteret i Helsinki som et læringsteam, og han ser ser præsentationen for publikum som undervisning og formidling.

Se videoen (med danske undertekster)

Baggrundsartikel om Veli-Anttis undervisningsmetoder (på engelsk)


Live and Learn var et to-årigt projekt, støttet af EU-programmet Erasmus+. Partnerne kom fra Portugal, England, Finland og Danmark. Desuden deltog EAEA (European Association for the Education of Adults). Dansk Folkeoplysnings Samråd var den danske partner.

 

Alle otte videoer  er blevet offentliggjort som et særnummer af ELM – European Lifelong Magazine. Til hver af de fire videoer med undervisere hører en artikel med mere detaljerede oplysninger om metoderne.

Elm præsenterer otte Live and Learn videoer