Folkeoplysning hører til i Kulturministeriet

Folkeoplysning hører til i Kulturministeriet

Redaktionel dato: 27. august 2020


De Radikale vil flytte folkeoplysningen fra Kulturministeriet til Undervisningsministeriet. DFS’ formand mener, at folkeoplysningen har et større fællesskab med de andre områder i Kulturministeriet. ”Sammen med dem kan vi arbejde for et stærkt og dannende kulturliv, et blomstrende civilsamfund og et aktivt medborgerskab,” siger Per Paludan Hansen.

Marianne Jelved, Jens Rohde og Zenia Stampe, De Radikale, foreslår i en kronik i Berlingske Tidende (26.08) at opdele Kulturministeriet (Berl.T. 26.08) – eller rettere at opløse ministeriet. Deres intention er at styrke kunsten med stort K, og derfor vil de etablere et særligt Kunstministerium.

Det efterlader nogle ressortområder på herrens mark. Et af dem er folkeoplysningen, som kronikforfatterne uden yderlige argumentation vil placere i Undervisningsministeriet.

En integreret del af kulturen

Det advarer Per Paludan Hansen imod. Han siger:

”Folkeoplysning er demokratisk, foreningsbåret, frivillig aktivitet og læring af lyst. Her samles borgere for at blive klogere og bedre til at gå ind i den tid, de lever i – i et folkeoplysende fællesskab.

I modsætning til instrumentaliseret undervisning danner folkeoplysningen rammen om det levede liv, og den er dermed en integreret del af kulturen.

Derfor hører folkeoplysningen naturligt til i samspil med de øvrige områder, som Kulturministeriet dækker. Sammen med dem kan vi arbejde for et stærkt og dannende kulturliv, et blomstrende civilsamfund og et aktivt medborgerskab.”

Styrk frivillighed, deltagelse og dannelse

Per Paludan Hansen mener, at det vil være et skridt i den forkerte retning at placere folkeoplysningen i et ministerium sammen med den formelle undervisning:

”Vores samfund står over for store udfordringer. Pandemier og klimaet er bare to af dem. De kan ikke løses af statsinstitutioner alene. Der er brug for at inddrage hele befolkningen via et aktivt civilsamfund.

I den situation vil det være et skridt i den forkerte retning at tilpasse civilsamfundets læringsaktiviteter til statens metoder og organisationsformer ved at samle den under det samme ministerium. I stedet har vi brug for et stærkt Kulturministerium – med fokus på frivillighed, deltagelse og dannelse.”