Gør den grønne omstilling sjov og attraktiv
Interview med Connie Hedegaard

Gør den grønne omstilling sjov og attraktiv

Redaktionel dato: 17. februar 2021

”Top-down beslutninger fra politikere og erhvervsledere er ikke nok. Befolkningen skal med, og her kan civilsamfundets foreninger skabe de fællesskaber, der gør indsatsen sjov og attraktiv.” Det siger Connie Hedegaard som optakt til Morgener med Mening.

Af Michael Voss

"Den grønne omstilling vil påvirke alle sider af vores samfund og vores tilværelse," siger Connie Hedegaard.

"Den grønne omstilling vil påvirke alle sider af vores samfund og vores tilværelse," siger Connie Hedegaard.

Den 4. marts giver Connie Hedegaard sit bud på, hvordan civilsamfundet kan spille med og bidrage til en grøn omstilling. Det sker på DFS’ Morgener med Mening arrangementet den 4. marts.

Connie Hedegaard er formand for den grønne tænketank CONCITO, og hun er tidligere EU-kommissær for klima, miljøminister og klima- og energiminister.

Forandringer forudsætter borgerdeltagelse

Her giver vi en lille forsmag på hendes oplæg.

”Det er en ufattelig stor opgave, der ikke kan løses med top-down beslutninger fra politikere og erhvervsledere. Af mange forskellige grunde skal befolkningen med,” siger Connie Hedegaard.

Hun peger på borgernes rolle som bevidste forbrugere, der påvirker virksomhedernes beslutninger om, hvad de skal producere.

”Det betyder noget, når mennesker sidder omkring et bord med kolleger eller venner og fortæller, at de spiser mere grønt og mindre kød. De gode ideer til omstillingen kommer til fra ildsjæle og aktivister. Og så ved vi fra sidste folketingsvalg, at borgernes holdning kan sætte klimaet på den politiske dagsorden og påvirke de politiske beslutninger.”

Det går ikke uden om dig

Connie Hedegaard har store tillid til foreningslivet og civilsamfundet.

”Heldigvis er der mange foreninger og organisationer i civilsamfundet, der allerede gør en stor indsats på denne front.

Men der er nok også nogen ude i foreningerne, der tænker, at det her har ikke noget med os at gøre. Den går ikke. Vi må være klare over, at omstillingen vil komme til at påvirke ufattelig mange andre sider af vores samfund og vores tilværelse. Der er ingen, som kan sige: det går uden om mig.

Håndgribeligt

Connie Hedegaard erkender, at det kan være svært for den enkelte:

”Mennesker har mange ting, som de skal forholde sig til, og det kan være svært at overskue. Heldigvis har vi en stor foreningstradition i Danmark.

Foreningerne og organisationerne kan hjælpe med at forklare, hvad vi i vores lokalsamfund, i vores forening, med vores interesser kan gøre her og nu. Så det bliver håndgribeligt.

Først og fremmest kan foreningerne gøre indsatsen for omstilling sjov og attraktiv. Det bliver den netop, når vi handler sammen i fællesskaber,” siger hun - og resten må vente til den 4. marts.

Grøn omstilling og civilsamfundets rolle

Torsdag d. 4. marts kl. 09.00 - 09.45

Connie Hedegaard, formand for den grønne tænketank CONCITO, tidligere EU-kommissær for klima, tidligere miljøminister og klima- og energiminister

Med afsæt i klimaloven giver Connie Hedegaard, den tidligere EU-kommissær og miljøminister, sit bud på, hvad en grøn omstilling kræver af nye tiltag, forandrede rutiner og hvordan civilsamfundet, herunder folkeoplysningen, kan spille med og bidrage til omstillingen.