Lærerige udlandsrejser i en coronatid

Lærerige udlandsrejser i en coronatid

Redaktionel dato: 1. oktober 2020

Hvad gør et oplysningsforbund, der normalt sender deltagerne på samfundsrelevante studieture til udlandet, i en coronatid? DEO valgte at gennemføre rejserne – online!

Af Michael Voss

Zlatko Jovanovic fra DEO styrer deltagerne gennem rejsen til Rumænien og Bulgarien.

Zlatko Jovanovic fra DEO styrer deltagerne gennem rejsen til Rumænien og Bulgarien.

”Tak fordi I fandt på initiativet, så man kunne få styret sin rejselyst og videnslyst her i coronatiden.” Sådan skrev Claus Sølvsteen til Zlatko Jovanovic forleden. Claus var en af de knap 40 deltagere i DEO’s online rejse til Rumænien og Bulgarien sidste weekend.

Sammen med rejsevært Zlatko Jovanovic havde han tilbragt en stor del af weekenden virtuelt i Rumænien og Bulgarien. Her havde han hørt om boligpolitik og om overgreb mod kvinder i Rumænien. Han var blevet klogere på flygtninges forhold i Bulgarien og meget mere.

Viden, kultur og lokal mad

Politikere, græsrødder og eksperter fra de to lande eller med dybt kendskab til de to lande fortalte og svarede på spørgsmål – live-stream eller på video. Men der var også plads til rumænske kåldolmer og bulgarsk grøntsagsstuvning.

Hvordan kan man spise lokal mad online? Det kan man ikke. Folkedansen blev præsenteret og instrueret på skærmen, og maden måtte deltagerne selv lave. I forvejen havde de modtaget opskrifter og instruktionsvideoer.

”Nogle af deltagerne havde lavet maden, inden vi gik i gang. Andre fortalte, at de ville lave en af retterne til aftensmad, når dagens program var slut, ” fortæller Zlatko.

Udfordringer og udvikling

Rejsen til Bulgarien og Rumænien var den anden online rejse, som DEO gennemførte. Den første gik til Polen. Online-rejserne er DEO’s forsøg på at fastholde en af deres hovedaktiviteter i en periode, hvor corona-restriktionerne forhindrer dem i at gennemføre deres normale rejseprogram.

Selv om de har mange års erfaring i samfundsrelevante rejser, og selv om de har netværkene klar på rejsemålene, har det været en stor udfordring for Zlatko og hans kolleger at skrue et relevant online alternativ sammen. Allerede i forberedelsesfasen og i forbindelse med den første rejse har de måttet skifte spor og udvikle på ideen.

Hverdag eller weekend

”Vi lagde ud med et program hen over en række hverdage – præcis som de fysiske rejser. Men vi fik hurtigt mange henvendelser med ønske om, at vi omlagde det til weekendarrangementer. Så det er det endt med.” fortæller Zlatko.

Han vurderer, at deltagerne ikke er lige så motiverede for at tage fridage eller lægge andre fritidsaktiviteter i hverdagen til side for en skærmoplevelse, som når de er, hvis det gælder en rigtig udlandsrejse.

”Vi skal også finde den rigtige balance mellem de samfundsoplysende elementer, de kulturelle og de mere uformelle rejseoplevelser,” siger Zlatko og uddyber:

”Det samfundsrelevante har altid været kernen, og når vi skærer programmet ind til 2 eller 3 dage á 5 timer, så er det også det, vi prioriterer. Men nogle af deltagerne efterlyser mere kultur, omgivelser og rejsesamværs-oplevelsen.

I sidste weekend var der en af vores oplægsholdere, der vendte telefonkameraet ud ad vinduet og viste de omgivelser, hun bor i. Det vil vi godt udvikle videre på.

Zlatko erkender, at DEO ikke kan genskabe det sociale samvær, som opstår på en fysisk rejse til udlandet.

”Men vi vil fremover prøve at sætte deltagerne sammen i mindre grupper via platformens såkaldte break-out-rooms,” siger han.

Livestream eller video

For at skabe den maximale oplevelse af at møde de lokale oplægsholdere var det meningen, at de alle sammen skulle være på livestream. Men nogle af oplægsholderne taler engelsk, og for mange deltagere bliver det tungere og sværere at forstå, når det går via en skærm, end når de sidder direkte over for personen.

”Derfor har vi valgt at optage nogle af oplæggene på video og oversætte dem på forhånd,” siger Zlatko.

…Og så er der økonomien

Han lægger ikke skjul på, at den største udfordring er økonomien.

”Vi har 30-40 deltagere på hver virtuel rejse, og det kan slet ikke dække vores arbejdstid og øvrige omkostninger. Men nu har vi fået 200.000 kr. fra en pulje under Socialministeriet til aktiviteter, der modvirker ældres ensomhed under coronaen. Det vil gøre det hele lidt lettere for os.

Online efter coronaen

Online-rejser er og bliver en nødløsning. Alligevel forestiller Zlatko sig, at DEO vil arbejde videre med ideen, også når coronaen ikke sætter begrænsninger for fysiske rejser.

”Vi har før diskuteret det dilemma, det er, at vi vil oplyse og engagere mennesker i samfundsudvikling og samfundsproblemer. Samtidig bidrager vi til klimaproblemerne ved at sende 50 mennesker med fly til forskellige europæiske lande.

Vi har undersøgt muligheden for togrejser, men det er ikke praktisk muligt endnu.”

Zlatko har også to andre grunde til at ikke at skrotte onlineaktiviteterne.

”Vores faste rejseprogram ligger i foråret og i efteråret, fordi vinteren ofte er for kold, og sommeren nogle steder er for varm. I fremtiden kan vi overveje at supplere med online rejser om vinteren og om sommeren.

Og så kan det være et tilbud til mennesker, der af forskellige grunde ikke er i stand til at rejse.”

En oplægsholder viser rejsedeltagerne udsigten fra sin lejlighed til Sortehavet.

En oplægsholder viser rejsedeltagerne udsigten fra sin lejlighed til Sortehavet.

DEO online rejse til Estland, Letland og Litauen

DEO online rejse til Kroatien, Bosnien og Montenegro