Seneste nyheder
De seneste restriktioner har konsekvenser for folkeoplysningen. DFS deltager i arbejdet med at formulere nye retningslinjer fra Kulturministeriet. ”Der er brug for de fællesskaber, vi tilbyder, og derfor håber vi på opbakning og fleksibilitet fra myndighedernes side,” siger DFS’ formand.
Af Michael Voss
For mange foreninger og skoler betyder de nye restriktioner, at der kun kan deltage op til 10 personer mod hidtil 50. DFS’ formand, Per Paludan Hansen, og sekretariatschef Carolina Magdalene Maier deltog mandag i et møde med Kulturministeriet om processen vedrørende nye retningslinjer.
”Vi forventer, at retningslinjerne er på plads inden for få dage. Så vil vi straks sende dem ud til vores medlemmer og lægge dem på vores hjemmeside,” siger Carolina Magdalene Maier.
Undtagelsesmuligheder
Om situationen lige nu siger DFS’ sekretariatschef:
”Som udgangspunkt er de folkeoplysende aktiviteter omfattet af forsamlingsloftet på 10 personer, og man skal bære mundbind, når man ikke sidder ned.
Men det er vigtigt at understrege, at der findes en undtagelsesmulighed for forsamlingsloftet på 10 r. Denne undtagelse gælder, når aktiviteter foregår på en måde, hvor deltagerne i al væsentlighed sidder ned på faste pladser med retning mod en scene, tavle, underviser eller lignende. Hvis det er tilfældet, gælder et forsamlingsloft på 500 personer – men naturligvis med de samme afstandskrav som tidligere, og med samme krav om mundbind, når man ikke sidder ned.
Vi opfordrer skoler og foreninger til at udnytte de muligheder, det giver,” siger Carolina Magdalene Maier.
Spørgsmål
DFS besvarer meget gerne spørgsmål vedrørende de nye restriktioner.
Alle er velkomne til at ringe til sekretariatsleder Carolina Magdalene Maier på 60 77 15 25.
Ikke bare en overgang
”Vi er mange, der har haft en tendens til at betragte corona-restriktionerne som kortvarige. Vi udsætter aktiviteterne, til det går over. Det gælder os i folkeoplysningsverden, men det har også præget politikere og myndigheders tilgang til det,” siger Per Paludan Hansen.
”Den tror jeg ikke går længere. Vi må se i øjnene, at vi står over en periode, måske op til et år, før vi er tilbage i de gamle baner. Måske kommer vi aldrig helt tilbage til de gamle baner. Noget af den adfærd, som coronaen har tvunget os til, vil måske overleve, både for den enkelte og foreningslivet.”
Hjælp os med at hjælpe borgerne
DFS’ formand Per Paludan Hansen henviser til statsminister Mette Frederiksen, som har udtalt, at folkeoplysning og kulturliv er vigtigt for vores samfund af hensyn til den mentale sundhed.
”Det har hun ret i. Meningsfulde fællesskaber er en af vores vigtigste opgaver. Her spiller folkeoplysning og foreningsliv en helt afgørende rolle i samfundet, for den enkelte deltager og for demokratiet.
Men foreningslivet er skrøbeligt. Når corona-tristessen sætter sig i en bestyrelse, som føler sig presser til den ene aflysning efter den anden, risiker vi at nedbryde foreningslivet mere permanent. Det, der er tabt, kan være svært at løbe i gang igen.
Det skal vi selv have fokus på, men også resten af samfundet. Derfor vil jeg virkelig opfordre Folketinget, Kulturministeriet, kommunerne og alle andre myndighederne til at bakke folkeoplysning og foreninger op i denne periode. I må ikke lukke os ind og ned i bureaukratiske snirkelgange. Vi har brug for fleksibilitet, for at vi kan gøre vores indsats,” siger Per Paludan Hansen.